KRNWTR-MIZU-M8-overzicht-5-flessenOm één liter bronwater te winnen, te bottelen en in de supermarkt in de schappen te krijgen is een kwart liter olie nodig. Met andere woorden, bij elke vier glazen bronwater die je drinkt, gaat ook een glas olie de lucht in. Als je een steentje bij wilt dragen aan het verbeteren van het milieu, is een van de simpelste dingen die je kunt doen stoppen met het kopen van plastic flesjes water en daarvoor in de plaats kraanwater gaan drinken.

KRNWTR is een organisatie die al lang strijdt al lang om meer mensen aan kraanwater te krijgen. De organisatie stuurde onze redactie een waterfles uit de hippe, retro roestvrijstalen lijn die KRNWTR sinds kort te koop aanbiedt. Redacteur Sandra nam de proef op de som.

Lees ook: Met de KRNWTR app weet je precies welk restaurant kraanwatervriendeljk is

De proef of de som: RVS kraanwaterfles

De sportdop

De sportdop

Daar staat het dan bij mij op tafel: de duurzame, roestvrijstalen kraanwaterfles geleverd met zowel een gewone als een sportdop. De fles voelt stevig en degelijk en ziet er eenvoudig maar stijlvol uit. De fles is gemaakt door mizu, een grote fabrikant van (sport)flessen.

Het design oogt dus hip maar functioneert het ook? Ik besluit meteen de proef op de som te nemen een neem de fles mee naar mijn survival run training. Gezien het niet de meest schone sport is, kan ik meteen testen hoe goed de fles bestand is tegen klodders modder en vaak voorkomende valpartijen op de grond.

Na wat uurtjes training is de fles van buiten vies maar smaakt het water nog heerlijk fris in plaats van naar plastic. Bovendien is de sportdop zeer gebruiksvriendelijk. Eenmaal thuis is de fles in een handomdraai weer schoongespoeld.

De volgende dagen neem ik de fles overal mee naar toe; onderweg, naar het werk en naar afspraken. Nadelen? De fles is uiteraard zwaarder dan een plastic fles. Daarentegen is ‘het lusje’ van de dop de uitkomst om de fles met één vinger mee te nemen. Omdat ik gewend ben aan het gemak van de sportdop, gebruik ik de normale dop niet. Doe mij de sportdop maar!

De fles heeft na enige tijd gebruik wel lichte gebruikssporen. Onderaan de fles is de verf licht beschadigd. Ik vond dat geen probleem, maar iemand anders denkt daar misschien anders over.

Lees ook: Zo leef je zonder afval. Tips uit ons Dossier Consuminderen.

Plastic Soup Foundation

Echter, de fles is natuurlijk niet het belangrijkste. De fles en de andere producten die KRNWTR aanbiedt zijn een middel om de consument aan het kraanwater te krijgen en zo de Plastic Soup die in de oceanen drijf tegen te gaan. Naast lekker water krijg ik daar ook een goed gevoel van.

Voor een roestvrijstalen bidon betaal je circa 23 euro. Duur? Dat hangt er vanaf hoe je het bekijkt. Je kunt voor die prijs heel wat flesjes bronwater kopen, maar je bespaart zo heel wat afval. De fles heeft bovendien een levenslange garantie en is 100% BPA-vrij. Daarnaast gaan de opbrengsten van de producten van KRNWTR ook grotendeels naar de promotie van kraanwater. Daarnaast gaat van elk verkocht product 5% naar de Plastic Soup Foundation.

Kortom, ik vind de KRNWTR fles een goede koop.

Wil je deze handzame fles zelf ook hebben of meer informatie over KRNWTR? Kijk dan hier.