Gouden tip van hetkanWel-lezer: Het DIY-gehaakte fruitnetje. Bron: zie tekst

Gouden tip van een hetkanWel-lezer: Het DIY-gehaakte fruitnetje. Bron: zie tekst

Het liep storm met reacties naar aanleiding van ons artikel over het verbod op gratis plastic tasjes dat op 1 januari 2016 in Nederland in werking zal gaan. In het artikel werd met name ingegaan op hoeveel de supermarkten verdienen aan het verkopen van plastic tasjes. Opvallend was dat vrijwel alle hetkanWel-lezers het er over eens zijn dat we met z’n allen te veel plastic gebruiken. De winst van over de verkoop kan echter anders verdeeld worden. De suggesties voor alternatieven op plastic zakjes liepen uiteen.

Alternatieven plastic zakjes

Uit de reacties bleek dat veel hetkanWel lezers een big shopper of stoffen tasjes meenemen naar de supermarkt; deze zijn licht, makkelijk te vervoeren en, niet te vergeten, herbruikbaar. Vele lezers vonden het wel hypocriet dat er alleen wat gedaan wordt aan de gratis plastic tasjes en niets aan de grote hoeveelheid plastic die sowieso al om verpakkingen heen zit. Eén lezer heeft een goed alternatief voor plastic zakjes om groente en fruit; zelf een netje zaken. Het schijnt super licht en eenvoudig te zijn. Hier vind je hoe het moet!

Plastic zakjes buitenland

"In Japan hebben ze ook nog een lange weg te gaan," aldus hetkanWel-lezer Aletta vanuit Japan

“In Japan hebben ze ook nog een lange weg te gaan,” aldus hetkanWel-lezer Aletta vanuit Japan

Opvallend waren ook de reacties uit het buitenland. In Indonesië, China, op de Filipijnen maar ook in Japan blijkt het probleem nog hardnekkiger te zijn. Uit Kenia, Spanje, Italië en Mauritanië komen positieve voorbeelden van verboden op gratis plastic zakjes of het verplicht overstappen naar biologisch afbreekbare tasjes.

De Zeemanoplossing voor plastic tasjes

Het meest in het oog sprong echter de suggestie van velen om het voorbeeld van de winkelketen de Zeeman te volgen. Zeeman deelt geen gratis plastic tasjes meer uit maar vraag de consument één euro te betalen voor een tasje van gerecycleerd polyester. Het is een oersterke tas die je meerdere malen kunt gebruiken en wanneer de plastic tas, heel of kapot, teruggebracht wordt, krijgt de consument de euro geld terug. De lezers zijn het er in ieder geval grotendeels over eens dat het niet de supermarkten zouden moeten zijn die winst maken over plastic tasjes, maar dat het geld ten goede zou moeten komen aan initiatieven die het gebruik van plastic (tasjes) beperken en recycling stimuleren.

Meer over de gevolgen van de plasticsoep en het besparen van plastic vind je in ons dossier ‘Plastic Besparen’.