Vliegende windmolen van Google maakt einde aan horizonvervuiling

De Vliegende Windturbine Van Google, Makani. Foto: Still Uit Youtube Video
De Vliegende Windturbine Van Google, Makani. Foto: Still Uit Youtube Video
(Gastbijdrage door Jerke Setz). Makani is een vliegende windmolen. Dat lijkt science fiction, toch is het bijna realiteit. Makani power is een project dat ondersteund wordt door Google en is bedoeld om op een nieuwe, efficiëntere manier windenergie op te wekken. Google is allang niet meer alleen het bedrijf van de zoekmachine. Vandaag de dag houdt het bedrijf zich ook bezig met allerlei soorten ontwikkelingen op het gebied van techniek. Onder andere met ontwikkelingen rond groene energie. Zo kwamen ze ook op het idee van de vliegende turbine.

De Makani is een verbetering van de gewone windmolen. Een verbetering die meer energie opwekt, minder horizonvervuiling geeft en op meer plekken kan worden ingezet dan de windmolen die wij kennen.

In feite is de Makani een vliegende turbine, zonder de grote en zware paal die het grootste deel van de windmolen vormt. Een turbine is een onderdeel aan een windmolen, om precies te zijn het onderdeel direct achter de molen zelf, op het topje van de paal. In de turbine word energie opgewekt door de draaiende beweging van de molen. Het is te vergelijken met een dynamo op een fiets maar dan veel groter.

Hoe werkt het Google Makani?

De Makani wekt op dezelfde manier als een reguliere windmolen. Als de wind door de propeller blaast, begint ze snel te draaien. Hierdoor word de dynamo in beweging gezet en wekt de Makani energie op. Een groot verschil met een reguliere windmolen is echter dat Google de zware onderdelen, die meestal tonnen wegen, vervangen heeft door lichtgewicht elektronica. Hierdoor word de turbine vele malen lichter (tot wel 90%!), en is het dus veel makkelijker om het zonder paal in de lucht te houden.

De Vliegende Windturbine Van Google, Makani. Foto: Google
De Vliegende Windturbine Van Google, Makani. Foto: Google
Toch blijft een turbine niet uit zichzelf in de lucht hangen. Daarom krijgt de turbine vleugels en propellers, zodat het er een beetje uit gaat zien als een vliegtuigje. Aan dit vliegtuigje word een koord vast gemaakt om de stroom die het opwekt te vervoeren, en zodat het vliegtuigje goed gestuurd word. Dan is de turbine klaar voor vertrek, het stijgt op door middel van de propellers, die bij het opstijgen als helikopter propellers fungeren, en begint met het vliegen van rondjes, grotendeels door de wind gedragen. Makani heeft een grotere reikwijdte dan een windmolen en heeft daardoor ook toegang tot de veel sterkere winden die er op een grote hoogte zijn.

Het verschil in energie tussen een windmolen en dit vliegende model is vrij groot. Waar een windmolen “slechts” 240 W/m² opleverd, levert het model van Google 355 W/m² op. Dat is een verhoging van ongeveer 47%! Het nieuwe model heeft dus veel potentie, de nieuwe makani van google moet haast wel een hit worden.

Er zijn ook concurrenten die met een zelfde soort techniek windenergie proberen op te wekken. In Nederland is Ampyx power actief. Het grote verschil tussen de 2 bedrijven is dat Makani zijn energie vanuit het vliegtuig opwekt, en Ampyx power de energie op de grond genereert door middel van trekkracht van het vliegtuig.

Bron: http://www.google.com/makani/

Eventueel filmpje om in te voegen

Over de schrijver