Foto: prayitno, Flickr

In een telefoon zit meer goud dan in gouderts van hetzelfde gewicht. In 200 mobieltjes zit zelfs genoeg goud voor één trouwring. Maar het is ook gevaarlijk en zeer intensief werk om goud te winnen uit je oude mobiele telefoon. Als je het goud uit de printplaten wilt halen, moeten de printen worden opgelost in hoog geconcentreerd salpeterzuur. Ondoenlijk voor consumenten maar voor recyclingbedrijven is het big-business.
Aanstaande zondag behandelt Tegenlicht deze miljardenindustrie in de aflevering ‘Vuil Goud’.

De reportage brengt ons in het Duitse Minden en het Belgische Houthalen, waar men is begonnen met het afgraven van de vuilstortplaatsen. Ongeveer de helft van het afvalmateriaal, zoals slakken, staal, koper en bepaalde metalen kunnen worden gerecycled tot grondstoffen. Met de rest van het materiaal zal via een nieuwe plasmatechnologie groene energie worden geproduceerd. Dat kan naar schatting voldoende energie opleveren voor 200.000 gezinnen gedurende 20 jaar. Duitsland schat alleen al de waarde van het afval dat geschikt is om energie op te wekken op zestig miljard euro. Kijken dus, aanstaande zondag 29 maart, om 21:05 op NPO2.

Het is misschien lastig om zelf het goud uit je mobieltje te halen, maar je kunt zelf wel makkelijk bijdragen aan het reduceren van de berg e-waste. Als je bijvoorbeeld een mobiel telefoon abonnement afsluit, of je schaft een nieuwe mobiel aan, bedank dan meteen wat je met je oude mobiel doet.

Stuur hem bijvoorbeeld op naar Closing the Loop. Die organisatie zorgt voor een veilige en verantwoorde recycling. Ongeveer zeventien metalen worden uit de e-waste geëxtraheerd zoals goud, platinum en koper. Ook de plasticbehuizing van je mobiel krijgt een tweede leven als een soort basalt. Dit materiaal kan bijvoorbeeld worden toegepast in de bouw als cement of goed isolerend kunststeen.

Als je mobiel nog goed werkt, krijgt hij via Closing the Loop een tweede leven in Azië, Afrika of Europa. Zo wil de organisatie alle mobieltjes behoeden voor de vuilnisbelt. Vooralsnog kregen 18.423 mobieltjes al een tweede leven en werden 281.452 telefoons gerecycled.

Lees ook:
Geld verdienen met je oude mobiel of maak een ander rijk