Bron: Paolo Dala, Flickr

Bron: Paolo Dala, Flickr

Wie een stuk tegen de wind in moest fietsen heeft het wel gemerkt, het waait hard vandaag. Maar naast zweet op het voorhoofd en kramp in de kuiten heeft de wind ook positieve gevolgen. Denemarken draait bijvoorbeeld vandaag volledig op windenergie.

100% duurzame energie lijkt misschien een verre toekomstdroom. Maar de wereldenergiemarkt verandert snel en volgens marktonderzoek lijkt een volledige duurzame energieproductie veel dichterbij dan gedacht.

Deze grafiek laat met de rode lijn het energieverbruik en het een donkerblauwe vlak de hoeveelheid windenergie die wordt opgewekt in Denemarken zien. Je kunt zien dat de rode lijn in het blauwe vak valt vanaf 11.30 vandaag. Er wordt dus meer windenergie opgewekt dan dat er energie verbruikt wordt in Denemarken.

Bron: EMD

Bron: EMD

 

Vorig jaar zette Duitsland nog het record, door 74% van zijn energieverbruik op te wekken met duurzame energie. Duitsland is een voorloper in de duurzaamheidstransitie. Bij onze oosterburen is groene stroom sinds kort met ruim 27% verantwoordelijk voor het grootste aandeel in de stroomproductie.

Bron: EMD
Met dank aan: Kees van der Leun (@Sustainable2050)