(Gesponsorde partnerbijdrage). Voedselverspilling is een belangrijk thema binnen duurzaamheid. Het verbouwen van voedsel en het fokken van vee draagt ook in grote mate bij aan het verlies van biodiversiteit in Nederland en in de landen waar wij ons voedsel vandaan halen. Des te meer reden om voedselverspilling te voorkomen. Bij KitchenHugs, de webshop voor artikelen rond duurzaam koken, eten en drinken, is het voorkomen van voedselverspilling dan ook een van de centrale thema’s.

Koop voedsel naar gebruik

Een manier om voedselverspilling te verminderen is om verse producten zonder verpakking te kopen, waarbij je kunt variëren met de hoeveelheden, en vervolgens zelf je maaltijden klaar te maken. Wat je over houdt kan de dag erop mee voor de lunch of de vriezer in. Producten die handig zijn om lunch in mee te nemen of kliekjes in de koelkast te bewaren, zijn bijvoorbeeld de RVS en glazen containers die je bij KitchenHugs kunt vinden.

Bewaren van voedsel

Bij het gebruik van verse groenten en fruit hou je vaak wat over, en dit is niet altijd handig om in een bakje te doen. Denk bijvoorbeeld aan een aangesneden komkommer of een open schaaltje met overgebleven eiersalade. Daar gaat vaak wat huishoudplastic of aluminiumfolie overheen, dit zijn geen fijne opties. Plastic folie is vervuilend en zit vol weekmakers, en ook de productie van aluminiumfolie is sterk vervuilend. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld nog wel gebruik maken van folie van bioplastic of gerecycled aluminiumfolie, maar bij KitchenHugs is ervoor gekozen om ook deze alternatieven niet meer in het assortiment op te nemen.

Bijenwasdoek: het meest natuurlijke alternatief

Er is echter nog een ander alternatief, namelijk bijenwasdoek! Dit is wat ons betreft de meest natuurlijke manier om vers voedsel vers te bewaren. Al is het wel even wennen in gebruik. Wat er zo mooi aan dit product is onder andere de volledige transparantie die de makers geven over de gebruikte ingrediënten. Het gaat om doek van biologisch geteeld hennep waar een mengsel van bijenwas, boomhars en jojoba-olie in wordt gebruikt.

Het bijenwasdoek heeft zelfklevende eigenschappen waardoor je het makkelijk over een schaal met eten heen kunt doen, waarna het de koelkast in kan. Ook is het heel handig om je brood in mee te nemen of er je verse groente en fruit in te verpakken. Het is ook ideaal om kaas in te laten rijpen, doordat de doek nog wel wat ademt. Het bijenwasdoek kan ook gebruikt worden om een bak met rijzend brooddeeg mee af te dekken of kannen met fermenterende levensmiddelen zoals kefir of yoghurt, dankzij de ideale combinatie van isolerende en ademende eigenschappen.

De bijenwasdoeken kunnen maandenlang gebruikt worden, mits er goed mee wordt omgesprongen. Dat vergt wel even wat omdenken, ze kunnen bijvoorbeeld niet in de wasmachine. Gelukkig kun je de doeken heel eenvoudig met wat koud water onder de kraan schoonmaken.

Je kunt deze doeken overigens ook zelf maken, op Youtube zijn instructiefilmpjes te vinden en er worden ook regelmatig workshops georganiseerd.