salderen zonnepanelen

freeimages.com – visual_k


Huiseigenaren met zonnepanelen moeten minimaal vijftien jaar kunnen salderen. Dat schrijft Vereniging Eigen Huis (VEH) in een brief aan de Tweede Kamer. Minister Henk Kamp kondigde onlangs aan dat huiseigenaren met zonnepanelen in ieder geval tot 2020 kunnen salderen. In 2017 of 2018 wil hij de salderingsregeling evalueren en bekijken of de regels aangepast moeten worden.

Waarom salderen zonnepanelen zo gunstig is

De huidige regeling is gunstig voor eigenaars van zonnepanelen. Energieleveranciers zijn verplicht om de hoeveelheid stroom die je zelf opwekt te verrekenen met je eigen stroomverbruik. Dat betekent in feite dat je voor de stroom die je opwekt het reguliere consumententarief betaald krijgt. Op dit moment ligt het consumententarief rond de 21 – 23 cent per kwh, afhankelijk van je leverancier en het pakket dat je afneemt.

Lees ook: Hoe werkt salderen zonnepanelen en wanneer heb je recht op een terugleververgoeding?

Als de salderingsregeling afgeschaft wordt, zul je, de stroom die je zelf niet gebruikt, moeten leveren tegen een marktconform tarief. En dat ligt veel lager, meestal rond de 5 – 7 cent per kwh. Qurrent levert op dit moment de hoogste terugleververgoeding, maar ook die ligt maar op 10 ct/kwh.

VEH pleit voor 15 jaar salderen zonnepanelen

Minister Kamp heeft al verschillende keren laten doorschemeren dat hij mogelijk een einde gaat maken aan deze regeling. Geen wonder dus dat de Vereniging Eigen Huis nu alvast op de bres springt voor de salderingsregeling. Volgens de vereniging zorgen de uitlatingen van de minister ervoor dat de groei in decentrale stroomopwekking stokt: “Sinds de minister aankondigde de salderingsregeling in 2017 of 2018 te gaan evalueren, zijn onze leden huiverig geworden te investeren in zonnepanelen. Veel leden nemen hierover contact met ons op”, zegt Rob Mulder, directeur Kennis & Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.

De VEH pleit voor een vaste termijn dat huiseigenaren kunnen salderen. Huiseigenaren die nu al zonnepanelen hebben of deze voor 2020 aanschaffen, zouden minimaal 15 jaar moeten kunnen salderen. Mulder: “Daarmee zal de stijgende trend voor het decentraal opwekken van energie doorgaan. Mogelijk ontstaat zelfs een hausse.”

De brief van de VEH aan de Tweede Kamer is hier te lezen.