BMW i3. Foto: wikimedia commons

BMW i3. Foto: wikimedia commons

Wetenschappers concluderen dat de prijs voor accu’s in elektrische auto’s veel sneller daalt dan zelfs experts hadden voorzien. Dat staat in een studie gepubliceerd in Nature.

Marktleiders in de elektrische autoindustrie, zoals Tesla en Nissan betalen nu voor 1 kilowattuur accucapaciteit rond de $300. En analisten verwachten dat die prijs verder zakt, doordat technologie geavanceerder wordt en de productie sterk groeit, wat een schaalvoordeel oplevert.

Lees ook: Elektrisch rijden in 2015: nieuwe modellen en trends.

De huidige accuprijs ligt al flink lager dan een aantal jaren geleden werd voorspeld. De $300 prijs werd pas in 2020 verwacht. Nu denken de wetenschappers dat in 2018 autobouwers $230 betalen per kwh accucapaciteit.

De accu is een van de duurste onderdelen van een elektrische auto. Elektrische auto’s zijn nu nog fors duurder in aanschaf dan ‘gewone’ benzine- en dieselauto’s. Als de accuprijs zakt, wordt een elektrische auto steeds interessanter voor consumenten.

Autobouwers kunnen auto’s dan goedkoper aanbieden of ervoor kiezen meer accucapaciteit in de auto te installeren. Waarschijnlijk komt er dus op redelijk termijn een einde aan de “lange-afstandsangst”. Nu hebben elektrische auto’s vaak maar een bereik van rond de 150 km, wat een belangrijke barrière is voor veel mensen om een elektrische auto te kopen.

Lees ook: Quiz: weet jij alles af van de elektrische auto? Test je kennis.

De brandstofkosten van elektrisch auto’s liggen overigens al lang fors lager. Je betaalt 2 tot 3 keer minder per km dan met een benzineauto.

Bron: DuurzaambedrijfslevenNature,