Foto: rosipaw via Flickr.com

Wie is er niet groot gebracht met de gedachte dat je melk moet drinken voor sterke botten? Inmiddels blijkt uit onderzoeken dat melk helemaal niet zo gezond is als altijd werd beweerd. Zo zou een hoge melkconsumptie tot kanker kunnen leiden. Daarnaast is het vanuit het oogpunt van dierenwelzijn en CO2-uitstoot geen slecht idee om de zuivelinname enigszins te beperken. Wat zijn de alternatieven?

Sojamelk

Sojamelk is een drank gemaakt van geweekte sojabonen en is de meest bekende melkvervanger. Een groot pluspunt is dat sojamelk qua voedingswaarde lijkt op koemelk. Sojamelk bevat weinig verzadigde vetten, geen cholesterol maar ook weinig calcium, om die reden wordt het vaak toegevoegd net zoals vitamine B12. Het beste is om voor biologische sojamelk te kiezen, die is niet op basis van genetisch gemanipuleerde sojabonen. Per 100 gram bevat sojamelk 3,8 proteïne, 1 gram koolhydraten en 0,4 gram vezels en 2,2 gram vet. Let op dat sojamelk wel verantwoord geproduceerd is. De productie van soja zorgt in Brazilië voor kap van het regenwoud.

Kokosmelk

Kokosmelk wordt in het Westen vooral gebruikt bij de bereiding van curry’s of in alcoholische drankjes, maar kan vanwege de zoete en romige smaak ook prima worden gedronken. De melk wordt gemaakt door het vruchtvlees van de kokosmelk met water te mixen en uit te knijpen. Een pluspunt is dat de smaak niet verloren gaat wanneer het wordt verhit en het fruitgehalte is hoger waardoor de drank een hogere voedingswaarde heeft dan bijvoorbeeld rijstmelk. Een minpunt is het relatief hoge vetgehalte. Per 100 gram bevat kokosmelk 2 gram proteïne, 2,81 gram koolhydraten, 13,6 gram vezels en 21,3 gram vet.

[adrotate banner=”34″]

Rijstmelk

Rijstmelk is een enigszins waterige drank gemaakt van bruine rijst. De rijst wordt gekookt in ruim water, gepureerd en gezeefd. Rijstmelk bevat meer koolhydraten dan koemelk, maar minder cholesterol, calcium en eiwit. De melkdrank in pak bevatten daarom vaak toegevoegde vitamines. Rijstmelk is vanwege de lage voedingswaarde niet geschikt voor baby’s. Per 100 gram bevat rijstmelk 0,1 gram proteïne, 9,4 koolhydraten, 0,1 gram voedingsvezel en 1 gram vet.

Havermelk

Is een drank gemaakt van geweekte havervlokken. De substantie is romig en heeft een typische haversmaak waardoor het goed past bij een granenontbijt, maar minder lekker is voor andere toepassingen. De drank heeft een laag cholesterolgehalte en door het hoge vezelgehalte verhelpt het constipatie. Per 100 gram bevat havermelk 06, gram proteïne, 8,6 gram koolhydraten, 0,5 gram vezels en 1,3 gram vet.

Amandelmelk

Een uit amandelen getrokken drank die ook weer weinig cholesterol bevat. De smaak is zoet nootachtig en de substantie romig waardoor het prima toe te passen is in gebak en milkshakes. Amandelmelk brandt bovendien minder snel aan dan sojamelk. Vanwege de lagere voedingswaarde dan melk is amandelmelk minder geschikt voor baby’s. Per 100 gram bevat amandelmelk 0,9 gram proteïne, 6,6 gram koolhydraten, 0,8 gram vezels en 2,3 gram vet.

Tip: Recept: notensmoothie met amandelmelk

Voor wie door koemelk allergie helemaal geen melk kan verdragen hebben we hier nog een handig kookboek gevonden.

Bron: eetgreen.nl, Wikipedia.nl, ricedream.com, pilliewillie.nl