Opgeweckt Noord. Foto: Opgeweckt Noord

Foto: Opgeweckt Noord

De eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland is een feit. Gisteren vond het openingsfeest van Opgeweckt Noord plaats in Groningen. De komende dagen wordt nog proefgedraaid voor familie, vrienden en investeerders. 4 mei opent Opgeweckt Noord haar deuren voor het brede publiek.

“Opgeweckt Noord is meer dan een winkel,” liet oprichtster Dorothea Piek weten tijdens de opening. “We willen niet slechts een supermarkt zijn maar een beweging die de overgang naar een gezondere samenleving faciliteert. Daarom bieden we niet alleen levensmiddelen verpakkingsvrij aan maar geven we ook workshops, is er een restaurant waar onder andere gekookt wordt met restproducten uit de winkel en zijn er flexwerkplekken.” Al eerder interviewden we Dorothea Piek en vroegen we haar het hemd van het lijf over verpakkingsvrij winkelen en Opgeweckt Noord.

Dat Opgeweckt Noord niet slechts een winkel is, valt direct bij binnenkomst op. Een grote rij dispensers siert de rechterwand van de winkel. Uit de dispensers kan mosterd, olie, zaden en ander droogwaar worden getapt. Dit kan vervolgens in zelf meegebrachte zakjes of bakjes gestopt, afgerekend en meegenomen worden.

Naast verpakkingsvrij valt op dat er in de winkel veel aandacht wordt besteed aan producten uit de streek. Zo ligt het ijs van een jonge ondernemende Drentse melkveehouder in de vriezers van Opgeweckt Noord en schept boer Gerard op de dag van de opening zelf de ijsjes op. Ook hebben oude oergranen die worden geteeld in de provincie Groningen een speciaal plekje gekregen.

Verpakkingsvrij, regionaal en biologisch zijn de kernwaarden van Opgeweckt Noord. Groningen kan verpakkingsvrij gaan winkelen. Het wachten is op volgers in onder andere Utrecht.

Lees al onze artikelen over verpakkingsvrije winkels hier.