De Tesla Powerwall. Foto: Tesla Motors

De Tesla Powerwall. Foto: Tesla Motors

Tesla, de nummer één ontwikkelaar van elektrische auto’s, heeft een revolutionair uitstapje van de auto-industrie naar de huiskamer gemaakt. Het komt op de markt met de Powerwall: een mini-energiecentale in je huis waardoor je eigen opgewekte stroom op kunt slaan en later weer kunt gebruiken.

Salderen nu nog gunstig, maar onzeker voor hoe lang

Dat is goed nieuws voor mensen die zich zorgen maken om mogelijk nieuwe regels rond salderen. Minister Kamp wil binnenkort de regels rond salderen opnieuw bekijken. Mogelijk worden zonnepanelen daardoor veel minder gunstig. Energieleveranciers zijn namelijk nu verplicht om de hoeveelheid stroom die je zelf opwekt te verrekenen met je eigen stroomverbruik. Dat betekent in feite dat je voor de stroom die je opwekt het reguliere consumententarief betaald krijgt.

Als de salderingsregeling afgeschaft wordt, zul je, als je de stroom zelf niet gebruikt, de stroom moeten leveren tegen een marktconform tarief. En dat ligt veel lager, meestal rond de 5 – 7 cent per kwh. Qurrent levert op dit moment de hoogste terugleververgoeding, namelijk 10 ct/kwh.

Lees ook: Hoe werkt salderen en wanneer heb je recht op een terugleververgoeding?

Off the grid leven met accu’s van Tesla

Het is een algemeen probleem van duurzaam opgewekte energie: windmolens en zonnepanelen leveren overdag het meeste stroom op. Op de momenten waarop echter het meeste stroom verbruikt wordt, ’s ochtends en ’s avonds, is het rendement van duurzame energie laag. Hierdoor moet de overdag opgewekte energie opgeslagen worden. Tot dusver was het voor huiseigenaren die hun eigen stroom opwekken door middel van zonnepanelen of een windmolen niet mogelijk zelf de energie op te slaan. Het gevolg was dat de energie werd teruggeleverd aan de energieleverancier en ten tijde van piekstroom weer werd teruggekocht. Hierdoor was het ook vrijwel onmogelijk volledig ‘off the grid” te leven.

Door Tesla wordt het dus binnenkort veel eenvoudiger volledig zonder netstroom te leven. Tesla heeft een batterij ontwikkeld die je in je huis kan plaatsen en daar stroom opslaat. De zogenaame Powerwall gaat 3.500 dollar kosten en heeft een capaciteit van 10kWh.

Lees ook: Prijs van accu’s voor elektrische auto’s daalt snel

Tesla werkt naast de Powerwall aan het grote broertje, de Powerpack. De Powerpack kan ongelimiteerd opgeschaald worden van een capaciteit van 10kWh naar 10mWh en hoger. De Powerwall wordt momenteel al verkocht aan een select aantal gebruikers in de Verenigde Staten. De verkoop zal spoedig verder uitgebreid worden. Het is de verwachting dat de Powerpack aan het einde van dit jaar op de markt komt.

Bron: The Verge