Als redactie van hetkanWel proberen we onszelf zoveel mogelijk te houden aan het ‘practice what you preach’ principe. Waar mogelijk experimenteren we zelf met de meer bewerkelijke of opvallendere DIY-tips. Zo zijn twee redacteuren de shampoo-uitdaging aangegaan. Lees hier de resultaten van het experiment.

Leven zonder shampoo

Heeft je haar shampoo nodig? Je zou zeggen dat shampoo een belangrijke levensbehoefte is: in de winkel kun je kiezen uit een enorm scala aan merken en verschillende typen shampoo. Voor ieder haartype -en kleur kun je tig soorten shampoo vinden. De meeste goedkope (en vaak ook de dure) shampoos zitten vol met stofjes met onuitspreekbare namen. Veel mensen vragen zich af hoe gezond deze stoffen zijn. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de stof methylisothiazolinone het zenuwstelsel aantast. De mix aan chemicaliën zou je ook dikker kunnen maken, aldus de Amerikaanse website Grist. Ook bij het veelgebruikt ingrediënt sodium lauryl sulphaat bestaan twijfels.

Natuurlijke shampoo’s zijn een alternatief, maar daar hangt veelal een behoorlijk prijskaartje aan. Bovendien wordt steeds vaker beweerd dat ook in de natuurlijke shampoos voldoende stofjes zitten die onze hoofdhuid eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Sterker nog, we kunnen best zonder shampoo. Je hoofdhuid maakt namelijk zelf een beschermend vetlaagje aan die ervoor zorgt dat je haar niet uitdroogt. Was je je haar met shampoo, dan werk je het natuurlijke proces alleen maar tegen, aldus shampoo critici. Door veelvuldig te wassen, wordt je haar ook weer sneller vet en vies.

Kortom, er zijn een aantal goede redenen om te stoppen met shampoo:

  • Het is beter voor je hoofdhuid en haren
  • Je stelt je niet meer bloot aan dubieuze chemicaliën
  • Je bespaart geld
  • Het levert minder afval op

Maar de grote vraag is: kun je echt zonder shampoo? Of moet je dan door het leven als een vettige, groene gek met haar dat altijd uit model is?

Het experiment: Geen shampoo vs. DIY-shampoo

hetkanWel redacteurs Marten en Sandra namen de proef op de som en voerden beiden een ander shampoo-experiment uit. Marten koos voor de cold turkey methode en stopte van de ene op de andere dag met het gebruik van shampoo. Sandra durfde die stap niet aan en besloot de alternatieve methode uit te proberen: wassen met baking soda.

Dit zijn hun ervaringen:

Marten’s 40 dagen (en langer) zonder shampoo

hetkanWel redacteur Marten

hetkanWel redacteur Marten

“Vaak als ik naar de kapper ga krijg ik complimenten over de gezonde haarbos die ik heb, met veel en dik haar. Het nadeel van dik haar – dacht ik lange tijd – is echter dat je het ook moeilijk in model krijgt. Ik gebruikte een soort dikke, gumachtige gel om het te stylen. Ik maakte me dus wel zorgen toen ik besloot geen shampoo meer te gebruiken. Hoe gaat het eruitzien? Toch wilde ik doorzetten.”

“Ik stopte helemaal met shampoo. Ik gebruikte ook geen alternatieven, zoals baking soda of natuurshampoo. Ik spoelde alleen met water mijn haar uit. De eerste twee weken nadat ik gestopt was, werd mijn haar behoorlijk vet en zakte ook meer uit. Tot na zo’n twee weken het wonder geschiedde: mijn haar werd langzaam minder vet en herstelde zich als vanzelf. Nu zit mijn haar prima in model, en voelt het zacht en absoluut niet vet aan.”

“Nu gebruik ik geen haarmiddelen meer om mijn haar in model te krijgen. Geen shampoo, maar ook geen gel. Het blijft vanzelf zitten. Het voelt prima. Ik heb het ondertussen een aantal keren laten knippen, en geen commentaar gehad van kappers. Sterker nog, ik vertelde een kapster dat ik mijn haar al maanden niet meer gewassen had. Ze reageerde erg verbaasd. Ze had niks gemerkt.”

“Ik kan me wel voorstellen dat dit niet voor iedereen geschikt is. Ik draag mijn haar vrij kort en ik heb sowieso stevig haar, waardoor er altijd wel een slag in zit. Als je gel of wax gebruikt om je haar in een bepaald model te krijgen, moet je wel shampoo gebruiken om het er allemaal weer uit te krijgen. Ik heb het dus vrij gemakkelijk gehad. Aan de andere kant, ik gebruikte ook gel en bleek het allemaal niet nodig te hebben.”

“Eén periode heb ik nog wel een beetje shampoo gebruikt. Dat was in februari van dit jaar. Ik was aan het klussen in mijn nieuwe huis en kwam met veel stof in mijn haar thuis. Dat krijg je er echt niet uit met alleen water. Toen ik echter de shampoofles weer liet staan, was mijn haar vrijwel zonder overgang weer in goede conditie. Voor mij geen shampoo meer.”

Haar dat al maanden niet meer door shampoo is aangeraakt.

Haar dat al maanden niet meer door shampoo is beroerd.

 

 

 

 

 

 

Sandra’s DIY-shampoo van baking soda

hetkanWel redacteur Sandra

hetkanWel redacteur Sandra

“Ik durfde het niet aan van de ene op de andere dag compleet te stoppen met het gebruik van shampoo. Ik was gewend mijn haar om de dag te wassen en daar ineens mee stoppen leek me, met mijn volle bos lichtblond, steil haar, geen goed idee. Vandaar dat ik besloot om te schakelen naar het gebruik van zuiveringszout. Bij de drogist koop je een pakje van 125 gram voor circa drie euro, bij de toko kun je het nog goedkoper krijgen. Ik gebruikte een oude shampoofles van 250ml. Daar deed ik één theelepel zuiveringszout bij in. Dit vulde ik aan met water; even goed schudden en uitspreiden over je hoofd maar!”

“Het gebruik zelf is even wennen. Het klaarmaken van je ‘shampoo’ duurt iets langer. Niet langer geurt het naar lavendel of citroen. Ook schuimt het niet meer. Het was even omschakelen maar de eerste paar weken beviel het me wel. Wel werd mijn haar donkerder van kleur en veranderde de structuur; het voelde vetter. Zelf vond ik het er niet bepaald beter uitzien, maar ik hoopte dat dit na een paar weken zal veranderen.”

“Het gebruik vormde geen probleem zolang ik thuis douchte. In de kleine openbare douchecabine van de camping werd het toch iets onhandiger met mijn poedertje en lege fles mijn eigen shampoo in elkaar te flansen. Toch zette ik door. Totdat, acht weken na het begin van mijn experiment, nota bene mijn moeder er toch echt op aandrong weer shampoo te gaan gebruiken. “Kind, dit ziet er niet uit,” aldus mijn moeder. ”

“En ze had gelijk. Na acht weken baking soda zag mijn haar er niet veel beter uit. Wellicht is deze alternatieve shampoo niet de meest ideale optie voor types met lang, lichtblond, steil haar. Wat ik er wel heb uitgehaald is dat ik in het verleden veel te veel shampoo gebruikte. Dat is daadwerkelijk overbodig. Vandaag de dag was ik mijn haar hoogstens twee keer in de week met een drup natuurlijke shampoo ten grote van een knikker. Dat blijkt voldoende om mijn dikke bos blonde lokken in goede conditie te houden.”

hetkanWel redacteur Sandra toont heur haar

hetkanWel redacteur Sandra toont haar haar

Conclusie experiment

De resultaten van de experimenten zijn dus enigszins gemengd. Sandra bleek niet tevreden met DIY shampoo, maar minderde flink met shampoo. Marten gaat nog altijd shampooloos door het leven. Alternatieven voor shampoo kunnen dus zeker werken.

Wat je moet doen, hangt echter wel van je haartype af. Helemaal zonder shampoo door het leven gaan is wellicht niet de beste optie voor mensen met (steil) blond haar. Heb je van jezelf dikker, krullend, niet al te lang haar dan ligt dit mogelijk wel onder handbereik.

Kun jij helemaal zonder of heb jij zelf een eigen recept hoe jij jouw haar in conditie houdt? Deel onder dit artikel in de reacties wat jouw ervaringen zijn.