Als elektrisch rijden doorzet, zullen we deze Tesla Model S vaker in het straatbeeld zien. Foto: Mariordo59, Flickr

Als elektrisch rijden doorzet, zullen we deze Tesla Model S vaker in het straatbeeld zien. Foto: Mariordo59, Flickr

De overheid wil de komende jaren het duurzame rijden blijven stimuleren. De manier waarop dit gebeurd gaat zeer waarschijnlijk veranderen. Dat zegt minister Kamp in een recente uitzending van BNR nieuwsradio. Minister Kamp is samen met staatssecretaris Wiebes bezig met het onderzoeken naar manieren waarop elektrisch rijden in Nederland nog beter aangemoedigd kan worden.

Op het moment rijden er zo’n 50.000 elektrische auto’s in Nederland. Het doel is dat er in 2020 200.000 elektrische auto’s in Nederland rondrijden. Ter vergelijking, zes jaar geleden reden er nog maar 600 rond.

Duurzame energie

Veel van de energie waar elektrische auto’s mee opladen is nog niet van duurzame aard. Hier is nog veel winst in te behalen. Zo benoemd ook minister Kamp, hij zegt:

“Steeds meer elektriciteit wordt duurzaam geproduceerd, ook ’s nachts. Die elektriciteit wordt nu niet gebruikt, als je die zou kunnen opslaan in elektrische auto’s, dan is dat een heel mooi duurzaam concept.”

Nissan verwacht piek in verkoop

Door veranderende regelgeving van de overheid verwacht Nissan volgend jaar twee keer zoveel elektrische auto’s te gaan verkopen. Zij profiteren van de nieuwe bijtellingsregelingen vanaf 1 januari 2016. Plug-in hybrides gaan dan van 7 procent naar 15 procent, daartegenover staat 4 procent bijtelling voor volledige elektrische auto’s. Het verschil wordt hiermee groter dan dat gaat een positief effect hebben op de verkoop van volledig elektrische auto’s. Nissan verwacht dat hiermee de verkoop van Leafs minimaal een verdubbeling laat zien in 2016.

Autoverzekering

Het nadeel van elektronische en hybride auto’s is dat de aanschafprijs vaak een stuk duurder is dan gewone auto’s. Naast de het een dure aankoop is zorgt dit ervoor dat de auto verzekering vaak een stuk duurder uitvalt. Ook repartiekosten zijn vaak hoger bij elektrische auto’s. Neem bijvoorbeeld de accu. De accu van een hybride auto kost rond de €3000,-, de accu van een volledig elektrische auto kost zelfs rond de €10.000,-. Het afsluiten van een goede autoverzekering is dan ook geen overbodige luxe.