ibc small voorbeeld

geen ABC maar een IBC. bron: mediamatic

Op een paar vierkante meter kun je vissen houden, voeren en met hun mestwater een flinke bundel groente telen. Er is geen grond nodig en daarom is een betegelde tuin achter huis een geschikte plek. De planten schieten geen wortels in de grond maar in substraat materiaal en terwijl zij de lucht in groeien wordt het water gezuiverd en stroomt het terug naar de vis.

Het kan in allerlei vormen of maten, bijvoorbeeld een badkuip met twintig baarsen en vijf bakken met kroppen sla, spinazie, lente-uitjes, boontjes, tomaatjes. De meeste bovengrondse groenten doen het goed en groeien snel. Uit eigen watermoestuin groenten oogsten, verser eten dan dit bestaat niet. De hoofdfunctie van de vissen is dat ze poepen, maar met regelmatig voeren en goede verzorging kunnen ze ook uitgroeien tot hapklaar formaat.

Aquaponics begin je met een IBC

De nederige IBC (Intermediate Bulk Container) is een industriële verpakking voor vloeistoffen maar is ook een hoeksteen geworden voor aquaponics. Want eenmaal toe aan hergebruik zijn ze goedkoop en multifunctioneel inzetbaar als duplo blok om mee uit te bouwen. Hier is een hele handleiding (the ibc of aquaponics) over geschreven met voorbeelden van hoe anderen deze kubieke meters gebruiken. Maar het kan ook kleiner met een oud aquarium, een badkuip of regenton. Het belangrijkste is dat het waterdicht is.

Lees ook: De vele voordelen van aquaponics voor een circulaire economie

Aquaponics leren door af te kijken

Op Youtube staat het lesmateriaal, het is een kwestie van zelf zoeken en op je eigen manier leren doen.  Met afkijken, wat creativiteit en handigheid kan elke doe-het-zelver thuis aan de slag. Zie hier een aantal leuke videobeelden uit Nederland:

Tips om mee te beginnen

  1. Reken voor elke kilo vis tien kilo groente.
  2. Gebruik 1 pomp en laat zwaartekracht de rest doen.
  3. Bouw je systeem zo dat je overal makkelijk bij kan en het ook weer uit elkaar kan halen.
  4. Geef de vissen een rustige omgeving en voer ze regelmatig kleine beetjes.
  5. Zorg voor goede beluchting van het water want zuurstof geeft leven.
  6. Water is zwaar. Met het substraat, bacteriën en planten wordt je systeem nog veel zwaarder: bevestig dus alles stevig.
  7. Je aquaponics systeem zal een keer enorm overstromen. Geen nood: De wederopbouw brengt verbeteringen.

Een laatste tip, of eigenlijk nog veel meer tips zijn te vinden op het volgende forum (Backyard Aquaponics) dat ten grondslag staat aan de eerste online aquaponics community opgericht in 2006. Aquaponics is dus vrij nieuw maar de combinatie groente en vis bestaat al veel langer bijvoorbeeld toen de Azteken tuinierden op water.

[adrotate banner=”34″]