Windmolens zonder wieken. Foto: Vortex Bladeless

Windmolens zonder wieken. Foto: Vortex Bladeless

Een windmolen zonder wieken – het klinkt raar, maar dat is precies wat een groep Spaanse ontwerpers heeft ontwikkeld. Zij bedachten de Vortex Bladeless in 2010. De Vortex Bladeless heeft geen wieken en is dus eigenlijk gewoon een kegelvormige paal die energie opwekt.

Windmolens zonder wieken maken gebruik van vorticiteit

De Spaanse ontwerpers werden geïnspireerd door de Tacoma Narrow brug. Deze brug was een van de langste van de wereld, maar stortte in 1940 in door de wind. Dat was echter niet gewone sterke wind. Er was sprake van vorticiteit, een kracht waarbij draaiende wervels rond een as ontstaan. Hierbij is de invloed van hoge en lage luchtdruk erg belangrijk. Een bekend voorbeeld hiervan is een tornado. Dat bij vorticiteit flinke krachten los kunnen komen, bewijst wel de video hieronder. Die toont hoe de Tacoma brug eerst verschrikkelijk tekeer gaat, en dan ineen stort:

Er zijn een aantal gebieden waar de vorticiteit vaker voorkomt dam in andere gebieden. Architecten en ontwerpers moeten vaak rekening houden met deze wervelwinden, want sommige bouwsels kunnen – zoals de Tacoma Narrow brug – instorten. Maar naast deze over het algemeen negatieve gevolgen van vorticiteit, kan het dus ook goed gebruikt worden: dat bewijst de Vortex Bladeless.

Hoe werkt de Vortex Bladeless?

In de Vortex Bladeless zijn twee afstotende magneten gemonteerd. Zodra de windpaal de ene kant op gaat trillen door de vorticiteit, duwen de twee magneten hem de andere kant op. De energie die hierbij vrij komt wordt omgezet naar elektriciteit via een dynamo.
De Vortex Bladeless is 50 procent goedkoper dan de windmolens die wij kennen. Er hoeft immers veel minder materiaal gebruikt te worden. Ook maakt de Vortex bijna geen geluid. Maar de windmolen zonder wieken gaat wel 30 procent minder efficiënt met energie om. Dit wordt echter helemaal goedgemaakt als je kijkt naar het feit dat een Vortex Bladeless veel minder ruimte nodig heeft dan de windmolen mét wieken. In een windmolenpark kun je twee keer zo veel windmolens zonder wieken kwijt. Dat geeft een energiewinst van netto 40 procent. Verder is een Vortex Bladeless heel makkelijk te onderhouden doordat hij geen bewegende delen heeft.

Bron: Grist