Stoepranden door deelauto

Eigenlijk waren we best gehecht aan onze Volvo V40. Met een vrouw en twee kinderen, vakanties, werk en sporten, leek onze auto lange tijd onmisbaar. Toch begon ik me steeds vaker te storen. Aan de kosten (ca. €450,- per maand) die belachelijk hoog zijn als je alles doorrekent en bekijkt hoe weinig we de auto eigenlijk gebruikten. Maar ook aan het vervuilende benzineverbruik. Ik zou heel graag elektrisch gaan rijden, maar dat leek zo duur en onbereikbaar… Maar dat bleek toch anders: nu rijd ik ‘plotseling’ een elektrische deelauto!

Hoe dat zo is gekomen? Ik bedacht het buurtproject Slettebak, om het ‘vreemdgaan’ met andere auto’s en vervoersmiddelen in de wijk te promoten. We deden onze eigen auto weg en beloofden een jaar zonder eigen auto te leven. Daarover (video)blog ik op www.slettebak.org. En in deze tweede aflevering is te zien hoe ons avontuur een onverwachte snelle wending heeft gekregen.

Toen de auto verkocht was, gingen we met plezier het avontuur aan om ‘gewoon’ verder te leven. Met de fiets, trein, bus, taxi en liftend… En net toen het leuk begon te worden, kwam er een kans voorbij die ik niet kon laten liggen. Want zoals gezegd, eigenlijk zag ik dit als een einddoel: een elektrische deelauto! Stichting Natuur & Milieu, Leaseplan, SnappCar en Nissan boden voor €400,- ex BTW een elektrische lease-auto aan. Met elektra, parkeervergunning etc. erbij berekende ik dat de totaalprijs ongeveer €600,- per maand zou gaan worden (ipv de €450,- die ik voorheen betaalde). En toen volgde een snelle zoektocht in mijn buurt. Ik haalde drie families in de buurt over om ook hun auto weg te doen en samen met ons in dit avontuur te stappen. Het lukte!

Wijk Nieuw Engeland in Utrecht is zo meteen 4 benzine auto’s armer en 1 elektrische deelauto rijker. Dat gaat lekker! Maarrrr nu start wel een nieuwe uitdaging. Hoe en waar laden we onze vol-elektrische Nissan Leaf eigenlijk op, hoever kun je ermee rijden? Hoe organiseren we een gezamenlijke google-agenda en gedeelde spreadsheet voor kilometerregistratie? Hoe regelen we de financiën en belastingtechnische aspecten, hoeveel kost deze deelauto ons precies? Wat gebeurt er bij een ongeluk? En hoe zorgen we ervoor geen ruzie te krijgen als meerdere mensen de auto tegelijk nodig hebben?

We kunnen wel zeggen dat we enkele opstartprobleempjes hadden, maar de eerste maand hebben hebben we goed overleefd. De auto rijdt en de organisatie ook… als een trein! Volg de blog op www.slettebak.org om straks nieuwe ervaringen te lezen.  En als je meer wilt weten over het project A15-testrijders waar we de auto vandaan hebben, of als je een keer de elektrische auto wilt huren, kijk dan op Project A15 of neem contact met me op.

Bekijk hier een filmpje over mijn ervaringen:

[author_bio]