Experts verwachten prijsdaling accu’s voor thuis

Flickr Account Mountain/\Ash
Flickr Account Mountain/\Ash

Heb jij zonnepanelen? Dan zul je waarschijnlijk weten dat een thuisaccu nog niet heel erg voordelig is. Dat zou echter wel eens kunnen veranderen als salderen mogelijk in 2020 wordt afgeschaft. Tegen die tijd zijn accu’s om je eigen opgewekte zonne-energie op te slaan waarschijnlijk een stuk goedkoper.

Powerwall

Dit jaar presenteerde Tesla, de koploper op het gebied van elektrische auto’s, de Powerwall. Dit is een kleine energiecentrale voor in huis, waar je je eigen opgewekte stroom mee op kunt slaan, om deze later weer te gebruiken. Deze thuisaccu is nu nog niet heel voordelig: het is immers nog mogelijk om zelf opgewekte energie te verrekenen met het stroomverbruik, waardoor je hier dus als het ware het consumententarief voor krijgt van energieleveranciers. Minister Kamp wil echter de regels rondom salderen opnieuw bekijken en het salderen mogelijk afschaffen. Consumenten zouden hun zelf opgewekte stroom dan terug moeten leveren tegen een marktconform tarief en dat ligt veel lager dan het consumententarief.

Accusystemen

Er zijn al verschillende accusystemen op de markt, maar deze zijn nog niet goedkoop en zijn ook kwalitatief niet allemaal vergelijkbaar. Er wordt dan ook nog steeds onderzoek gedaan naar het juiste ontwerp van efficiënte accu’s en een betrouwbare beoordeling van de prestatie van opslagsystemen. Op dit moment werkt Dr. Andreas Gutsch van het Competence E-project aan de Karlsruhe Institute of Technology (KIT) bijvoorbeeld aan prestatietests op verschillende prototypes met lithium-ion cellen. Er zijn ongeveer 3000 op- en ontlaadprocessen nodig om de investering uit een thuisaccu te halen. Uit de uitgevoerde tests blijkt echter dat bepaalde cellen 30 procent van hun capaciteit verliezen na 1000 keer op- en ontladen. Hij geeft echter ook aan dat thuisaccu’s steeds beter worden, waardoor ze ook financieel gezien steeds aantrekkelijker worden.

Kosten

Het Competence E-project richt zich op alle economisch relevante onderzoeksaspecten, van accumateriaal tot elektrische opslagsystemen. Het open technologie-platform dat hiervoor gebruikt wordt maakt het mogelijk om oplossingen te ontwikkelen die energie- en kostenefficiënt zijn. Dankzij de ontwikkelingen hierin wordt het volgens de experts mogelijk om in 2018 te produceren voor €250 per capaciteit van 1 kWh. De Tesla Powerwall kost op dit moment nog €350 per kWh. De verwachte prijsdaling, in combinatie met de mogelijke afschaffing van de salderingsregeling zou het gebruik van thuisaccu’s wel eens een stevige impuls kunnen geven.

Bron: ScienceDaily