Lange stroken vangen plastic op. Foto: Ocean Cleanup

Lange stroken vangen plastic op. Foto: Ocean Cleanup

De vervuiling van oceanen is een groot milieuprobleem; dieren sterven en er ontstaan enorme ‘plastic soepen’. De Nederlandse student Boyan Slat (20 jaar) bedacht een plan om oceanen op te ruimen, the Ocean Cleanup Array, dat hij in 2012 begon uit te werken. Het plan kreeg veel positieve interesse. Boyan haalde twee miljoen dollar binnen met crowdfunding en richtte het bedrijf Ocean Cleanup op. Nu gaan een aantal onderzoekers en Boyan zelf een 2 kilometer lange proefversie uittesten in Japan.

Boyan’s plan

Het idee van Slat is om drijvende stukken band op zee te installeren. Deze vormen samen een barrière. Het systeem werkt op zonne-energie, maar het plastic zelf komt door de stroming van het water op de juiste plek.

Een team van wetenschappers en ingenieurs heeft Boyan’s plan een jaar lang op haalbaarheid getest. Nu is het project in een volgende fase beland: vanaf 2016 wordt een proefopstelling twee jaar lang getest bij Japan.

Toch heeft de uitvinding ook nadelen: hij kan microplastics waarschijnlijk niet opruimen. Microplastics zijn kleine stukjes afval en microbeads. Deze microbeads zijn een groot probleem van de vervuiling van het water. Het zijn piepkleine korreltjes kunststof die in van alles en nog wat zitten. Denk aan tandpasta, maar vooral ook scrub. In het ergste geval zou het project zelfs plankton kunnen vernietigen. Andere dieren die in de oceaan leven hebben trouwens nergens last van volgens de wetenschappers, omdat er geen netten worden gebruikt. Hierdoor is het bijna onmogelijk voor deze dieren om verstrikt te raken. Als laatste produceert de barrière een hoeveelheid CO2 die vergelijkbaar is met wat een paar honderd auto’s zouden produceren. Volgens het bedrijf van Slat is dit een “verwaarloosbare hoeveelheid in vergelijking met de mogelijke alternatieven”. Denk dan bijvoorbeeld aan schepen die rond moeten varen (op dieselolie!) om al het plastic te verzamelen.

[adrotate banner=”34″]

Ocean Cleanup Array ruimt binnenkort plastic soep op

De bedoeling is om binnen vijf jaar een bijna 100 kilometer lange versie te maken van de barrière. Deze zou volgens Slat ongeveer de helft van de plastic soep in de Stille Oceaan kunnen opruimen. Volgens de haalbaarheidsstudie van de wetenschappers zal die versie dat kunnen doen in zo’n 10 jaar.

Hoewel Boyan’s vondst een hoop plastic in de zeeën en oceanen kan opruimen, is het natuurlijk nóg beter om het plastic te onderscheppen voor het in het water komt.

Bron: Grist