Foto: Flickr, Images Money

Foto: Flickr, Images Money

De rechtbank Den Haag geeft de Belastingdienst gelijk: de dienst mag energiebelasting heffen over zonnestroom die opgewekt wordt op het dak van iemand anders. Eneco en Lochem Energie hadden een beroep ingesteld tegen een uitspraak van de Belastingdienst. Nu is het zo dat mensen die zonnestroom van eigen dak krijgen geen energiebelasting hoeven te betalen. Als een burger zelf aangeschafte zonnepanelen op het dak van de buurman legt, moet die burger plotseling wel de volle mep aan energiebelasting (ongeveer 11 ct per kwh) betalen. Eneco en Lochem Energie (en waarschijnlijk nog veel meer burgers in den lande) vinden dat hier sprake is van rechtsongelijkheid.

Eneco en Lochem Energie betreuren de uitspraak van de rechter. In een persbericht stellen de organisaties:

“Ongelijkheid wordt zo voor een grote groep burgers die geen geschikt eigen dak heeft in stand gehouden. Deze burgers willen meedoen aan de transitie naar een duurzame energievoorziening door te investeren in zonnepanelen of door deze te huren in een collectief zonnepark. Maar zij krijgen niet dezelfde opbrengst uit hun zonnepanelen. Zij moeten belasting betalen voor de ‘levering’ van stroom terwijl dit al hun eigen, zelf opgewekte stroom is, uit zelf betaalde zonnepanelen elders.”

Dat de rechter deze uitspraak doet is echter niet onverwacht. De regels zijn misschien oneerlijk, maar vrij helder. Het is wachten op actie van Minister Kamp. De postcoderoosregeling die bedoeld was om het leed wat te verzachten functioneert nauwelijks.

Bron: Eneco