Bron: Fairphone

Bron: Fairphone

Fairphone geeft voor het eerst een kijkje achter de schermen bij het maken van de nieuwe Fairphone 2. Fairphone is de Max Havelaar onder de smartphones, en met afstand het meest duurzame telefoonmerk ter wereld. Het merk richt zich met het nieuwe model niet alleen op eerlijke productieproces, maar ook op een zeer lange levensduur van de telefoon zelf.

Veel mensen kunnen niet wachten tot hun abonnement van twee jaar weer afgelopen is, zodat ze eindelijk een nieuwe telefoon kunnen halen. Dit komt onder andere doordat de huidige generatie smartphones niet gebouwd is om lang mee te gaan. Dit is niet alleen zonde, maar ook superirritant. Er is namelijk niks vervelender dan een vreselijk slome telefoon waarvan het scherm, de camera en de speakers kapot zijn en die je dagelijks 3 keer moet opladen omdat de batterij minder dan 4 uur meegaat.

De tweede generatie Fairphones moeten dit probleem gaan aanpakken. Duurzaamheid van de grondstoffen en een eerlijk loon zijn namelijk één ding, maar iedere twee jaar een nieuwe telefoon aanschaffen kost natuurlijk ook veel geld. Daarom ligt de focus bij het nieuwe model op stevige onderdelen die als het moet ook gemakkelijk vervangen kunnen worden.

Het apparaat is voorzien van een beschermlaag aan de buitenkant. De droptest heeft uitgewezen dat de telefoon van 1.85 m, de gemiddelde lengte van een Nederlandse man, kan worden laten vallen zonder dat het scherm barst. Daarnaast is het scherm, als deze toch kapot gaat, in slechts 1 minuut te vervangen, zonder gereedschap.

De rest van de hardware in de telefoon is modulair opgebouwd, zodat ieder onderdeel gemakkelijk met een schroevendraaier los te halen is. Bij veel moderne smartphones zijn de onderdelen om de telefoon zo dun mogelijk te maken zoveel mogelijk geïntegreerd. Dit zorgt ervoor dat als er een onderdeel kapot is, het moeilijk en vaak duur is om deze te vervangen. Bij Fairphone zijn onderdelen zoals de camera, audio ingang, geheugen etc., door de modulaire opbouw gemakkelijk te verwijderen en te vervangen met het loshalen van één of twee schroefjes.

Toch mocht de opbouw van het apparaat niet ten koste gaan van de gebruikskwaliteit. De telefoon heeft dan ook op een Qualcomm Snapdragon 801 platform, één van nieuwste en snelste processoren op de markt, en draait op Android 5.1. Het apparaat zal los zo’n 525 euro gaan kosten maar is nu ook te verkrijgen met een telefoonabonnement!

Lees hier meer over de nieuwe Fairphone.

Leestip: Een ander zeer interessant telefoonconcept dat binnenkort ook op de markt gaat verschijnen is Phonebloks. Samen met Motorola wordt een modulaire smartphone ontwikkeld waarbij je volledig zelf de specificaties kan kiezen, en je telefoon kan inrichten. Wil je een betere camera? Dan koop je een blokje met een beter camera en schuif je deze gemakkelijk in je telefoon. Lees hier meer

Bron: Fairphone