Per regio kan de opbrengst van zonnepanelen behoorlijk. Foto: solardays

Per regio kan de opbrengst van zonnepanelen behoorlijk. Foto: solardays

Het overgrote deel van de zonnestroomsystemen blijkt goed tot zeer goed te functioneren, met een gemiddelde opbrengst van 33,4 kWh per kWp geïnstalleerde panelen, in één week. Dit blijkt uit de actie ‘Tel de Zon’ waarbij aan bezitters van zonnepanelen gevraagd werd om tijdens de week van de Solar Days bij te houden hoeveel zonnestroom er die week werd opgewekt door hun systeem.

Het is duidelijk dat eigenaren van zonne-energie installaties erg geïnteresseerd zijn in de prestaties van hun systeem. Er deden meer dan 3.000 deelnemers mee, verspreid over het hele land. Daarmee geeft het onderzoek een goed beeld van alle Nederlandse zonnestroomsystemen.

De ‘Tel de Zon’-actie werd georganiseerd door de Stichting Monitoring Zonnestroom in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Zonnepanelenbezitters konden hun opbrengst en andere, technische gegevens doorgeven over hun systeem. De data worden gebruikt voor onderzoekers. Uit de analyse van de gegevens door zonne-energie experts van de Universiteit Utrecht blijkt wederom dat het overgrote deel van de zonnestroomsystemen uitstekend functioneert. Ook is duidelijk dat de opbrengst per regio flink kan verschillen. Dat heeft vooral te maken met het aantal zonuren in een week.

De deelnemers krijgen de komende weken persoonlijk bericht over hoe hun systeem functioneert.

Bron: Solar days

Lees ook:

Hoeveel stroom levert een zonnepaneel?