„Je bent dief van je eigen portemonnee als je niet kiest voor energieneutraal”

Still Youtube
Still Youtube
Energiekosten horen bij Ivo Opstelten inmiddels tot het verleden. Hij renoveerde zelf zijn huis uit 1939 volledig duurzaam. Daarbij ontdekte hij dat energieneutraal renoveren technisch goed kan, maar wel lastig is. Toch verwacht de lector Nieuwe Energie aan de Hogeschool Utrecht dat alle huizen in Nederland naar „nul op de meter” gaan. „Het is positief dat er standaardconcepten op komst zijn.”


In deze video legt hij in 1 minuut uit waarom verduurzamen van haalbaar en betaalbaar is.

Bijna alle grote bouwbedrijven werken op dit moment aan kant-en-klare concepten om bestaande huizen energieneutraal te maken. Als huiseigenaar kun je er dan voor kiezen om een huis zonder energierekening te hebben. Tegen lage kosten en met weinig gedoe. In dit interview in De Kleur van Geld beschrijft Ivo Opstelten hoe de concepten werken. Hij is er zelf vanuit de Hogeschool Utrecht nauw bij betrokken.

Volgens Opstelten kost een duurzame renovatie €45.000,-.“Daarvoor moet meestal een aparte financiering zoals een hypotheek worden afgesloten. Onderdeel van de standaardconcepten is dat de kosten voor rente en aflossing daarvan niet hoger zijn dan de uitgespaarde energierekening. Ondertussen wordt het huis door de renovatie wel veel comfortabeler en mooier, en dus ook meer waard. Zo doe je dus niet alleen iets voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee.”

„Banken kunnen best een een hogere hypotheek uitgeven wanneer de woningeigenaar kan laten zien dat hij aan de andere kant geen of een veel lagere maandelijkse energierekening krijgt.”

Nieuwbouwwoningen kunnen een stuk goedkoper energieneutraal worden gemaakt. „Gemiddeld gaat het om een extra investering van 15.000 euro. Dat is weliswaar niet niks, maar de totale woonlasten (hypotheeklast plus energielast) zijn wel per direct lager dan in een standaard nieuwbouw woning.”

Interview Ivo Opstelten.

Over de schrijver