Een bankjes collectief. Foto: Lindy van den Brink

Een bankjes collectief. Foto: Lindy van den Brink

Veel mensen dromen er van: een café beginnen. Een gezellige ontmoetingsplek waar iedereen uit de buurt graag aan komt waaien. Waar je vers gebakken taartjes kunt serveren en koele drankjes, waar iemand gitaar komt spelen of een verhaal vertelt. Nu is een eigen café beginnen misschien wat ingewikkeld, maar een ontmoetingsplek op je eigen stoep moet toch zeker haalbaar zijn. Dit is wat Jesse Jop Jorg en Cathelijn de Reede in 2014 bedachten. Ze slingerden een bankje voor het huis en draaiden een middagje proef. Ruim een jaar later zijn er een hoop enthousiaste mensen die hun voorbeeld volgen, en samen vormen ze het grootste open luchtcafé ter wereld: het BankjesCollectief. 

BankjesCollectief

Vroeger was het heel normaal dat mensen hun buurt goed kenden. Je wist wie je overbuurvrouw was en waar ze op vakantie ging, je kende de buurman van om de hoek en je buren kenden jou. In oude volksbuurten was het heel gebruikelijk om op een bankje voor je huis te zitten en te praten met wie er langs kwam lopen. Tegenwoordig verdwijnen mensen achter gesloten deuren en beeldschermen en kennen ze hun buurt niet meer. ‘Zonde!’ Dachten Jesse Jop Jorg (We The City) en Cathelijn de Reede (SpringTide). Zij besloten het ‘ouderwetse’ bankje voor de deur terug te brengen en voorbijgangers uit te nodigen om aan te schuiven. Het BankjesCollectief was geboren.

Ontmoetingsplek voor buurtbewoners

De laatste jaren groeit de behoefte om weer contact te hebben met de buurt. Deelplatformen zoals ThuisAfgehaald, Peerby en BlaBlaCar voorzien elk op hun eigen manier in een behoefte om goederen en diensten te delen met een gemeenschap. Waar mensen bij deze initiatieven relatief kort contact met elkaar hebben, bijvoorbeeld bij het ophalen of overdragen van gereedschap of eten, kunnen mensen bij het BankjesCollectief langer blijven hangen. Er is tijd en ruimte voor mensen om met elkaar te praten, nieuwe mensen te leren kennen en een beeld te krijgen van hun buurt en wat er leeft.

Het bankjescollectiefOp de site van het BankjesCollectief is een kaart te zien met waar het openluchtcafé allemaal te vinden is. Zo kan je bankjes zoeken in je eigen buurt en stad. De bankjes worden maandelijks geopend op locaties door heel het land en zelfs daar buiten. Eerdere edities van BankjesCollectief  vonden plaats van Amsterdam tot Groningen, en van Brussel tot Andalusië. De bankjes waren verspreid over de mooiste locaties: van de stoep tot de kade, van het park tot in de bergen.

Elk bankje heeft een eigen thema. Je kunt het zo gek niet verzinnen of ze zijn er. Zo zijn er verhalenbankjes, picknickbankjes, biechtbankjes, breibankjes, pannenkoekenbankjes, bitterballenbankjes, koffiebankjes, meezingbankjes, spelletjesbankjes, kruidentheebankjes, vredesbankjes, boerderijbankjes, kerkbankjes, hardrock/metal-bankjes, deelbankjes, taartenbankjes, kraamkamerbankjes en nog veel meer bankjes.

Open je eigen bankjes collectief

Wil jij ook wel zo’n openluchtcafé op je stoep? Op de site van BankjesCollectief kan je je eigen bankje openen. Je kunt daar dan de gegevens van je bankje invullen, zoals een thema, de openingstijden, het adres en je naam. Je mag dan zelf bepalen wat voor drankjes je schenkt of hapjes je deelt, of dat mensen zelf hapjes mee mogen nemen om te delen. Het is wel de bedoeling dat je er geen commercieel café van maakt. Het BankjesCollectief is namelijk gestart met de missie om buurtbewoners kennis met elkaar te laten maken, niet om winst te maken. Als je deze missie deelt kan je je bankje op de kaart zetten. Vanaf dan kunnen buren jouw openluchtcafé vinden en aanschuiven op je terras. Tot Bankjes!

Het BankjesCollectief is elke eerste zondag van de maand, van mei tot september. De eerstvolgende editie van BankjesCollectief is op zondag 6 september. Meer weten? Klik dan hier voor de site van het BankjesCollectief.