Bron: Sunroof

Bron: Sunroof

Een nieuw project van zoekgigant Google, Sunroof, ontwikkelt een ‘schatkaart voor zonne-energie’. Sunroof laat huiseigenaren zien hoeveel zonne-energie hun daken kunnen opwekken en hoeveel geld ze besparen als ze zonnepanelen plaatsen.

Sunroof gebruikt data van Google Maps waarvoor eerder nog geen praktische toepassing was. Het gebruikt bijvoorbeeld de 3d-functie om de hoeveelheid beschikbare ruimte op een dak te berekenen voor zonnepanelen. De service analyseert ook de stand ten opzichte van de zon gedurende het jaar, het type bewolking en de gemiddelde temperatuur in de buurt. Sunroof houdt zelfs rekening met de hoeveelheid schaduw van nabij gelegen objecten.

Nu zonne-energie steeds goedkoper wordt, willen veel huiseigenaren in Amerika overschakelen op zonne-energie vanwege de kostenbesparing en de bijdrage aan het milieu. Maar het is vaak lastig om snel in te schatten hoeveel zonnepanelen precies opleveren voor een dak. Sunroof laat huiseigenaren daarom zien hoeveel uren zonneschijn hun dak per jaar krijgt en hoeveel ruimte er voor zonnepanelen is op hun dak. Als huiseigenaren besluiten tot installatie, geeft Sunroof ook suggesties voor goede installateurs in de buurt.

Op dit moment is Project Sunroof alleen nog beschikbaar in Boston, San Fransicco en Fresno, maar Google is van plan om de service snel in de gehele VS uit te rollen. Het is nog onbekend wanneer de service naar Nederland komt.

Maar ook veel Nederlandse woningeigenaren kunnen nu al online checken of hun dak geschikt is voor zonnepanelen via de Zonatlas. De berekeningen zijn weliswaar minder uitgebreid dan bij Sunroof, maar ze geven je wel een snel beeld of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Bronnen: Google en The Verge.