(Gastbijdrage van Liesbeth van Houten) Wil je lichter, luchtiger en ongecompliceerder leven? Thuiskomen in een huis dat zen is en waar je al je spullen kunt vinden? Geef dan 80 procent van je spullen weg. Daar knap je absoluut van op!

Zes praktische tips en een spirituele.

1. Haal drie dozen bij de supermarkt

Schrijf op de eerste: opruimen, op de tweede: weggeven, op de derde: weggooien. Begin bijvoorbeeld in de bovenste kamer van je huis. Je gaat zitten bij het eerste kastje dat je aantreft met je dozen naast je. Bepaal even hoeveel tijd je hebt. Heb je maar vijf minuten en ga je alleen een lade doen (wat prima is)? Of toch de hele kast? De hele kamer? Ga zo systematisch, met de klok mee, de hele kamer door. Zo lang als het min of meer leuk is. Gaandeweg wordt het trouwens inderdaad leuk.

2. Bepaal van elk ding of het mag blijven

Van elk ding bepaal je of het mag blijven. Je vraagt je overal kritisch bij af: word ik hier blij van? (voor de liefhebbers: lees hierover het prima boek Opgeruimd! van opruimcoach Marie Kondo).

Misschien is het ding half kapot en baal je daarvan, elke keer als je het ziet. Of je hebt er twee of drie van, als reserve. Of het was een geschenk en je voelt je elke keer schuldig omdat je het echt een belachelijk cadeau vond. Of je bent ervan overtuigd dat het in de toekomst van pas kan komen. Die dingen kunnen dus allemaal weg.

3. Ga nergens naartoe!

Misschien besluit je om iets te houden, maar hoort het op een andere plek in huis. Heel cruciaal is dan dit: loop absoluut niet naar die plek. Doe het in de doos ‘opruimen’. Pas als die doos vol is loop je ermee door het huis, naar alle betreffende plekken. Je zult de eerste niet zijn die aan een opruimactie begint, een wekker tegenkomt, besluit dat er een batterij in moet en het volgende moment bij de Hema staat om die batterij te kopen.

4. Gun jezelf tijd

Zo werk je door letterlijk elke kamer van je huis. Misschien krijg je de smaak te pakken en ben je binnen een paar weken overal geweest. Misschien doe je er veel langer over. Allemaal geen probleem, ook al duurt het een jaar. Maar wees onverbiddelijk en zet nooit overtollige spullen in je schuur of op zolder. Daarmee verplaats je het hele probleem, want natuurlijk neem je jezelf serieus en komen ook die ruimtes een keer aan de beurt.

5. Geef je spullen weg

Je kunt natuurlijk vinden dat iets nog waarde heeft en dat je het wilt verkopen. Maar je hebt het al druk genoeg met opruimen. Bovendien voelt niets zo rijk als het weggeven van spullen. Alles wat nog goed is kan bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel. Misschien heeft jouw woonplaats een ‘ik ruil of geef weg’ facebookgroep. Zo niet, dan heb je in no time zelf zo’n groep opgezet.

6. Gooi weg waar niemand blij van wordt

Je volle weggooidoos doe je steeds in een vuilniszak, die je niet dichtknoopt zodat je hem zo omkiepert bij het grofvuil en hem opnieuw kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als vuilniszak. Reken erop dat je een paar keer op en neer moet om overal vanaf te komen. En dat je je na elk ritje iets gemakkelijker kunt ademhalen.

7. Brand salie als je ook nog een beetje spiritueel bent

Het wegdoen van overtollige en half kapotte spullen geeft je kamer een betere energie. Daar kun je heel veel Feng Shui boekjes op naslaan. Om ruimtes echt energetisch te reinigen kun je bovendien salie branden. Je droogt een bosje salie, bindt het vast met touw, steekt het aan en loopt er je huis mee rond (schaaltje eronder tegen de as). Zorg dat de rook in alle plekken en hoeken komt. Het is een oude, Indiaanse traditie. Er zijn onderzoeken die aantonen dat salie een antibacteriële werking heeft. En er zijn onderzoeken die aantonen dat dit echt onzin is. Het doet er niet zoveel toe. Het kan een aardige manier zijn om je opruimactie af te ronden.

Foto: Gareth Charles, Flickr, CC BY-SA 2.0.