Foto: Richard Owens, Flickr, CC BY-ND 2.0

Foto: Richard Owens, Flickr, CC BY-ND 2.0

(Gastbijdrage van Sjoske Cornelissen) Een T-shirt maken kost al gauw 2700 liter water, om nog maar te zwijgen over de 8000 liter die nodig is voor een doodgewone spijkerbroek. Dit leidt tot serieus watergebrek in landen waar kleding wordt geproduceerd: Bangladesh ziet de grondwaterstand bijvoorbeeld jaarlijks met één tot twee meter dalen.

Hoewel een complete oplossing voor het hoge waterverbruik nog ver weg is, kunnen bepaalde kledingkeuzes in het dagelijks leven wel een verschil maken. Al is het maar voor je eigen gemoedsrust.

Wit t-shirt

Zo kun je beter kiezen voor een wit T-shirt, want kleding verven kost extra water. En dan vooral in het geval van beige en turquoise exemplaren. Dit verfproces gaat nog wel eens mis, omdat het aan veel eisen moet voldoen. Ook spijkerbroeken zijn waterverslinders, maar hiervoor geldt: hoe lichter, hoe slechter. Een donkere versie zonder tierlantijnen is de beste optie.

Katoen houdt ons warm, maar er zijn ook andere (lees: duurzamere) stoffen die ons lijf kunnen bedekken. Geloof het of niet, maar bamboe levert zijdeachtige kleding op. Of trek eens een exemplaar van linnen aan, lekker luchtig. Mocht je verknocht zijn aan katoen, kijk dan voor aanschaf van je nieuwe aanwinst of er een duurzaamheidslabel in zit, zoals OCS, Cotton made in Africa of Better Cotton Initiative.

Tweedehands winkel

Af en toe een blik werpen in een tweedehands winkel kan ook geen kwaad. Het levert je in de meeste gevallen ook nog een uniek item op. Bij veel grote kledingwinkels, zoals H&M, WE en Claudia Sträter kun je afgedankte kleding een nieuw leven inblazen. Zij recyclen jouw oude kloffie.

Foto: Richard Owens, Flickr, CC BY-ND 2.0

Lees ook:

De 9 beste eco-spijkerbroekmerken
Freitag brengt composteerbare kleding op de markt
Kledingbibliotheek opent deuren in Utrecht