Wat is het meest duurzame bier? Bron: Rank a Brand

Wat is het meest duurzame bier? Bron: Rank a Brand

Er zijn ongeveer 400 soorten bier ter wereld, maar welke zijn duurzaam?
Dat heeft groene merkenvergelijker Rank a Brand uitgezocht voor de Nederlandse markt. Het blijkt dat het meest duurzame biertje nog gebrouwen moet worden, want geen enkel merk behaalde een A-score. Het best scorende merk, Gulpener, is goed op weg en verdiende een B-score.

Duurzaam bier gaat voor Rank a Brand over meer dan biologische ingrediënten. De merkenvergelijker keek ook naar energiebesparing, gebruik van groene energie, dus terugdringen van broeikasgassen (zoals CO2) en efficiënt watergebruik tijdens de productie. Andere aandachtspunten zijn vermindering van afvalstoffen en de milieueffecten van verpakking. Rank a Brand heeft 32 nationale en internationale biermerken beoordeeld op deze criteria.

Gulpener koploper, Duvel achterblijver

Van de Nederlandse, Belgische en internationale biermerken scoort Gulpener het best met 15 van de 23 punten (65% van de maximumscore). Dat betekent ‘goed op weg’ en levert het merk een B-label op. Bavaria en Grolsch hebben beide 12 van de 23 punten behaald (52%) en Warsteiner één punt minder. Deze merken hebben daarmee het C-label gekregen, wat betekent: ‘redelijk op weg, maar het kan beter’.

De meeste biermerken verdienen een D-label, met minder dan 35% van het maximum aantal punten. Onderaan de lijst bungelen Leeuw Bier, Duvel en Alfa met een E-label, het laagst haalbare label. Een bewuste consument kan deze bieren misschien beter niet bestellen tot ze hun beleid hebben verbeterd.

Betere rapportages

In het algemeen geldt dat steeds meer merken rapporteren over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus nemen. Een belangrijk principe van Rank a Brand is dat merken niet alleen duurzaam en maatschappelijk verantwoord moeten ondernemen, maar daar ook transparant over moeten zijn. Op die manier is het voor consumenten eenvoudiger om de merken te beoordelen en zo een meer verantwoorde aankoopkeuze te kunnen maken.

De meeste biermerken rapporteren wel over hun broeikasgassen, maar vermelden geen duidelijke doelstellingen om deze terug te dringen. Ook hebben slechts enkele merken een degelijk beleid voor het gebruik van groene energie. Wel maken veel merken werk van het terugdringen van watergebruik. Teleurstellend is de score op het gebruik van gecertificeerde milieuvriendelijke grondstoffen en verpakkingsmaterialen, afgezien van enkele positieve uitzonderingen.

Ranglijst meest duurzame bier

Meest duurzame bieren

Check jouw biermerk op http://rankabrand.nl/bier-merken.