Bron: Ben & Jerry's

Logo Save Our Swirled. Bron: Ben & Jerry’s

In aanloop naar de klimaattop in Parijs in december 2015, spoort Ben & Jerry’s haar fans aan actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Om bewustwording over klimaatverandering te vergroten lanceert het activistische ijsmerk de smaak ‘Save Our Swirled’. Het ijsje bestaat uit frambozenroomijs met swirls van marshmallow, frambozen en bramen, en choco-ijshoorntjes. De smaak ligt vanaf 1 oktober in de winkel.

“Ben & Jerry’s meet sinds 2005 de impact van haar CO2 uitstoot over het gehele productieproces en heeft ambitieuze doelstellingen neergezet om de impact te verminderen” zegt Lilian Geijsen, Country Manager van Ben & Jerry’s in Nederland. “Maar dat is niet genoeg. Om de temperatuurstijging onder de 2 graden Celsius te houden moeten bedrijven, burgers en de overheid zich samen inzetten.”

Daarom roept Ben & Jerry’s onder het motto “if it’s melted it’s ruined” haar fans op om zich aan te sluiten bij AVAAZ. Deze wereldwijde beweging zet zich in om de stem van de bevolking naar wereldleiders te brengen. Met het tekenen van de petitie vraagt de beweging wereldleiders zich hard te maken voor een transitie naar een wereld met 100% schone energie in 2050. Op dit moment hebben al meer dan 2 miljoen mensen de petitie getekend.
De klimaatcampagne ligt nauw aan het hart van oprichters Ben Cohen en Jerry Greenfield. “Met het tekenen van de petitie word je een change agent”, aldus oprichter Jerry Greenfield. “En dat is hard nodig. Dit onderwerp is zo belangrijk, mensen moeten hiervoor bereid zijn de straten op te gaan.”

Het bedrijf Ben en Jerry’s is erg actief op het gebied van duurzaamheid. Het van oorsprong Amerikaanse merk gebruikt Fairtrade ingrediënten en hanteert vanaf 2002 een CO2 compensatieprogramma. In Nederland opende het bedrijf vorig jaar de Chunkinator, een biovergister bij de fabriek in Hellendoorn, waar al het voor Europa bestemde ijs gemaakt wordt. De biovergister reduceert samen met een aantal andere groene initiatieven tussen de 15-20% van de gasbehoefte van de fabriek, en heeft de potentie om tot 50% van het gasgebruik te reduceren.