De cheesecake die ik leerde te maken - Bron: hetkanWel

De cheesecake die ik leerde te maken – Bron: hetkanWel

(Review door Gerda van de Glind) Altijd al Chinees willen spreken, je eigen sokken willen breien of dressuur willen leren? Dat kan je natuurlijk via officiële cursussen doen, maar je kunt dit ook leren van verborgen talenten uit je eigen buurt. Via het online platform Konnektid kun je namelijk je vaardigheden delen met je omgeving.

Zo kan je ontdekken dat Jaap van om de hoek je best wel wil leren fierljeppen, of dat Anja je graag helpt met je administratie. Ik testte dit prachtige concept uit en stond zomaar een taart te maken met Renske, een heel leuk mens dat ik anders nooit had ontmoet.

Verbindingen

De bedenkers van Konnektid vonden het jammer dat mensen voornamelijk vaardigheden leren via een netwerk dat ze grotendeels al kennen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die naar de andere kant van de stad fietsen om daar pianoles te krijgen, terwijl de buurman van om de hoek je dat ook best wilde leren. Door een online netwerk te creëeren waarop vaardigheden zichtbaar zijn voor iedereen, willen ze nieuwe verbindingen stimuleren.

Hoe werkt Konnektid?

Konnektid werkt eigenlijk heel simpel. Op de site van Konnektid kun je gratis een profiel aanmaken met jouw unieke vaardigheden. Iedereen heeft een talent: waar de een goed is in organiseren kan de ander de mooiste groentetuin bijhouden, en weer een ander zingt de sterren van de hemel. Op een kaart kun je precies zien welke vaardigheden er allemaal zijn. Je kunt zoeken op de buurt, maar ook op specifieke vaardigheden. Heb je iemand gevonden met een vaardigheid die jij wel wilt leren? Dan kan je diegene een berichtje sturen en samen een afspraak maken.

Mijn Konnektie

Nu wist ik al een tijdje van het bestaan van Konnektid, maar het kwam er nooit van om iets af te spreken. Afgelopen week nam ik eindelijk de proef op de som. Ik vermaakte me eerst een tijdje met zoeken over de hele wereld. Zo kwam ik er achter dat ene Erick op Antarctica me wel wil leren vissen, dat Paige uit Ghana me kan leren schilderen, en dat Vladimir uit Rusland geluidsles geeft. Dat is natuurlijk allemaal fantastisch, maar ik zocht het wat dichterbij huis.

Zo kwam ik uit bij ene Renske uit Elst. Op haar profiel kon ik zien dat ze aan yoga doet, massages geeft en veganistisch kookt. Dat laatste zag ik wel zitten dus ik stuurde een berichtje. Al snel kreeg ik een enthousiast antwoord. Renske stuurde me een boodschappenlijstje en een adres, met daarbij vermeld dat de thee klaar zou staan als ik kwam. Nu ben ik doorgaans niet iemand die zomaar bij vreemde mensen op bezoek gaat, maar dit voelde eigenlijk gelijk heel ontspannen.

De kookles was super. Ik leerde niet alleen hoe makkelijk en leuk het is om een veganistische taart te maken, ik ontdekte ook hoe verfrissend het is om iemand op deze manier te leren kennen. We babbelden over koken, over geweldige initiatieven en over Renske haar bedrijfje. (My Cup Of T) De tijd vloog voorbij, de taart was zo opeens klaar en als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl heeft ze me daarna nog thuisgebracht ook.

Op de vraag of ze voor al deze vriendelijkheid iets wilde, antwoordde ze het volgende, geheel in de Konnektid sfeer: “Ik zou het leuk vinden als jij weer iemand anders iets leert.”
Bij deze heb ik mijn profiel bijgewerkt, naast schrijven staat er nu: ‘Veganistische Cheesecake maken’. Het recept heb ik hier onder uitgeschreven, want drommels mensen: deze taart is heerlijk! Bedankt Renske, en bedankt Konnektid. Jullie hebben een prachtconcept te pakken.

Recept veganistische cheesecake

Stukje cheesecake - Foto: hetkanWel

Stukje cheesecake – Foto: hetkanWel

Voor de bodem
1/2 kop rouwe pecan noten 1/2 kop zachte meejool dadels 1/4 theelepel zeezout

Voor de vulling
– 1,5 kop cashewpasta
– sap van twee citroenen/limoenen 1/3 kop ruwe kokosolie (gesmolten) 1/3 kop agave siroop
– 15 druppels vanille extract
– 1 kop frambozen

Voor de topping
Eetbare bloemen Aardbeien/frambozen/besjes Kokosschaafsel

Wat je gaat doen

1. Stop de dadels, de pecannoten en het zeezout in de keukenmachine, en puls deze tot het goed plakkerig wordt.
2. Bedek een springvorm met plastic folie en schep het mengsel op de bodem. Druk het goed aan en zorg dat het geheel mooi rond is.
3. Verwarm de kokosolie en de agave siroop in een steelpan. Blijf roeren tot het mengsel gesmolten is.
4. Blend de gesmolten kokosolie en agave siroop samen met de cashewpasta, vanille extract en de limoen/citroensap tot een glad geheel.
5. Giet 2/3 van deze vulling in de springvorm. Strijk het mengel glad.
6. Blend de frambozen met de rest van het mengsel en verdeel dit over de eerste laag. Dit doe je heel zachtjes om te voorkomen dat je de twee lagen door elkaar mengt.
7. Zet de springvorm een paar uur in de vriezer. Je kunt hem het beste 30 minuten voor je het wilt serveren uit de vriezer halen. Et voila: je taart is klaar. Je kunt hem eventueel nog naar smaak versieren met eetbare bloemen, besjes, aardbeiden en ander moois. Eet smakelijk!