Foto: Elliott Brown, Flickr, CC BY 2.0

Foto: Elliott Brown, Flickr, CC BY 2.0

Mensen verklaarden ons voor gek. Met een volle elektrische auto op vakantie? Met een bereik van maximaal 150 kilometer? Haha, dan kom je toch nooit in Engeland? Wat dan als je leeg bent, stil staat langs de kant van de weg, hoe en waar laadt je op? En wat past er in de achterbak, kun je wel een dakkoffer op je auto? Vragen waar wij eerst ook geen antwoord op hadden, maar waar we nu dus achter zijn gekomen.

Kijk op www.slettebak.org naar onze bevindingen met elektrisch rijden en hieronder de videoblog over onze ervaringen op vakantie! De service, gratis stroom, koffie en thee, hoogte- en dieptepunten, frustraties over niet werkende laadpalen…

Ja, het was pionieren, maar het kan dus wel, want we reden in 2 weken tijd ruim 2300 kilometer. Via België naar Calais, op de trein de tunnel door, langs de zuidkust via Kent, Sussex en Devon naar Cornwall, en terug via de steden Bath en London, met de boot naar Dunkerque en terug naar huis. Het was een avontuur, een zoektocht en af en toe ook frustrerend. Maar dat werd telkens weer goedgemaakt door leuke verrassingen, ontmoetingen met aardige en enthousiaste mensen. Zowel voorlopers van elektrisch rijden in Engeland die alles deden om ons te helpen, als mensen die echt nog geen idee hadden van hoe een elektrische auto werkt.

Tja, en dan besef je dat je in de voorhoede zit van een enorme beweging. Uiteindelijk zullen auto’s geen fossiele brandstoffen meer gebruiken, zoveel is wel duidelijk. Maar om dat te bereiken zullen nog veel meer mensen zoals wij moeten pionieren, moeten laten weten waar het beter kan, hoe je problemen oplost enzovoort! Voor die mensen hierbij nog wat handige tips.

Op vakantie met een elektrische auto, zo doe je dat

1. Bereid je goed voor. Op vakantie gaan met een vol elektrische auto vraagt (voorlopig) nog een goede planning. Het is goed te doen met internet, de boardcomputer en alle apps, maar dan nog… Bekijk je route van te voren en plan je overnachtingen niet te ver uit elkaar.

2. Zorg van te voren dat je de laadsystemen in het land van vakantie kent. Passen de snoeren, aansluitingen? In Frankrijk is dit heel anders dan in Engeland. Heb je de juiste adapters, een goed verlengsnoer? En heel belangrijk: heb je de juiste passen, waarmee je kunt laden. Er zijn (nog) veel verschillende systemen, bedrijfjes waar je eerst lid van moet worden, een pas moet aanvragen om daarmee vervolgens te kunnen laden. Dus googelen maar.

3. Plan realistisch. Een volle accu van de Nissan Leaf heeft weliswaar een actie-radius van circa 150 kilometer, maar dit hangt erg af van je rijstijl. Op de snelweg heb je veel wrijving en als je niet uitkijkt ben je zo weer leeg! Dus nee, geen aanhanger, caravan of dakkoffer. Prop het in de achterbak en op de achterbank. Als je 90 km per uur rijdt en de hele tijd achter een vrachtwagen hangt (argh, en de veiligheid dan?) dan kun je de 150 km wel halen, maar anders echt niet! Daarnaast moet je nog wat reserve houden, voor het geval je laadstation niet werkt en je verder moet zoeken.

4. Gebruik internet op je smartphone. Zorg voor een goedkoop abonnement, zodat je ook onderweg als er geen wifi is kunt roamen. Wij hadden dit niet, en dat was af en toe wel vervelend. Want routeaanwijzingen kloppen niet altijd. Of een laadpunt deed het niet, en dan moet je verder zoeken. Wij gebruikten voornamelijk de app ChargeMap waarop de meeste laadpunten staan, en af en toe de site www.zap-map.com. De boardcomputer van de Nissan Leaf viel ons tegen.

5. Blijf relaxed. Geniet van het avontuur. Soms loopt het gewoon anders dan verwacht.

Foto: Elliott Brown, Flickr, CC BY 2.0

[author_bio]