Foto: ASN Bank / Voor de Wereld van MorgenDe deelnemers aan de ASN Bank Wereldprijs lijken stuk voor stuk Ghandi’s advies te hebben opgevolgd: “Wees de verandering die je graag wilt zien in de wereld”. Zij voegen de daad bij het woord en hebben mooie en interessante initiatieven opgezet voor een mooiere wereld. Dit jaar is er in totaal €45.000 aan prijzengeld te verdelen om de beste initiatieven een extra impuls te geven.

Hoe gaan de deelnemers de wereld verbeteren? Vandaag bekijken we een aantal projecten op het gebied van mode, handel en voedsel. Welke is jouw favoriet?

Wat trekken we aan: Handgemaakt, biologisch of geleend?

Binnen de mode lijken biologisch katoen, handgemaakte producten en kleding ruilen de nieuwe trends.

Verh!p is een initiatief dat duurzame, biologische babykleding verkoopt. Zoals Brendy Boogaard op haar projectpagina zegt: “Binnen de textielindustrie richt ik me symbolisch op het begin; een nieuw leven dat voor het eerst met textiel in aanraking komt. Het gaat hier om baby’s en daar willen we toch alleen het allerbeste voor? En verh!p, dat kan!” Ook Happy Towels, handdoeken van 50% bamboe en 50% katoen, wil over op 100% biologisch katoen.

KOMONI (handgemaakte Mexicaanse schoenen) en OLTIM LEE MAA (modebewuste safaribenodigdheden) zijn beide initiatieven die mooie handgemaakte producten aanbieden op de Nederlandse markt en tegelijkertijd de lokale economische omstandigheden in de landen van productie verbeteren.

Ook interessant zijn de uitbreidingsplannen van LENA the fashion library. Naar eigen zeggen is LENA “dé kledingbibliotheek van Amsterdam (…) Al dit moois is niet alleen te koop, maar ook te leen! Dat is dus altijd iets nieuws in je kast én bijdragen aan een betere wereld.”

Waar laten we ons geld achter: Een lokaal hotel of een keten?

De projecten die zich bezighouden met eerlijke handel lopen van toerisme tot aan het stimuleren van economische onafhankelijkheid bij vrouwen in Zambia. Sleeping with the locals biedt je als toerist de mogelijkheid bij lokale hotelhouders te slapen. Dat betekent: een meer authentieke vakantie én je helpt de lokale economie. Buchi Panono Panono is een initiatief waarbij vrouwen samen kunnen sparen voor microkredieten voor hun eigen ondernemingen.

Wat willen we eten: Uit eigen tuin of biologisch?

We worden met zijn allen steeds bewuster van wat we eten en waar ons eten vandaan komt. We willen weer dichter bij ons voedsel staan, we willen graag dat de boeren een goede prijs krijgen voor hun producten en als het even kan dan gaan we voor lokaal. Deze trends zie je terug in de ingediende projecten.

Café Personal geeft jou de mogelijkheid dichterbij je eigen koffie te staan dan ooit. Je kunt je eigen stuk land huren in Bolivia en daarvan krijg je dan je eigen biologische koffie. Hiermee help je de boer aan een beter bestaan én heb je ‘koffie uit eigen tuin’.

Cheerz met Peerz gaat bubbels maken van eigen bodem. Een perencider gemaakt van peren die normaal gesproken weggegooid zouden worden.

De Chocoladeverkopers brengen (h)eerlijke chocolade met de fiets naar je toe. Wil jij vlees van je eigen koe of varken, dat kan bij Koop een koe. Wil je juist geen vlees, dan is er Spireaux, die de vegetarische sector wil helpen met een eiwitrijk basis ingrediënt voor vegaburgers smoothies en sauzen. Gek op ijsthee, maar een hekel aan voedselafval? ThijsTea maakt ijsthee van onverkoopbaar fruit.

Meer initiatieven bekijken of zelf meedoen?

Aan creatieve ideeën voor duurzame mode, handel en voedsel is dus duidelijk geen gebrek. Er zijn zelfs nog meer bijzondere initiatieven die meedingen naar de ASN Bank Wereldprijs. Wil je deze ook bekijken óf wil je nog graag je eigen project indienen? Ga dan naar de website van Voor de Wereld van Morgen. Inschrijven kan nog tot en met 15 september.