(Gastbijdrage van Charley Fiedeldij Dop) Nood maakt vindingrijk. In de droogste jaren die Californië ooit heeft meegemaakt, komt een startup uit San Francisco met een indrukwekkende prestatie: een douchekop die 70% minder water verbruikt.

De Amerikaanse staat Californië heeft dit jaar voor de vijfde keer te maken met een historische droogte. De gouverneur van Californië moest dan ook hard ingrijpen: voor het eerst is de staat verplicht om 25% aan water te besparen. Dat betekent niet meer de planten water geven en geen auto’s meer wassen, maar ook: minder douchen. Douchen blijkt namelijk één van de grootste waterverspillers te zijn: in één douchebeurt van acht minuten verbruik je ruim 75 (!) liter aan water.

Dat moet anders kunnen, dacht een zestal inwoners van San Francisco. Vijf jaar later presenteerden ze het resultaat: de Nebia douchekop. Een douchekop die niet alleen 70% minder water gebruikt (22,7 liter voor acht minuten douchen), maar ook dertien keer zo efficiënt is in het behoud van warmte dan een normale douchekop. Dat is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de energie- en waterrekening.

Nebia: bron van water en warmte

Na uitvoerig onderzoek stuitte het Nebia-team op de zogenaamde H2Micro technologie, wat normaliter alleen binnen de ruimtevaart of bij medische apparaten wordt gebruikt. Deze technologie maakt het mogelijk om de waterstromen op te delen in miljoenen kleinere waterdruppels, waardoor een tien keer zo groot wateroppervlak wordt gecreëerd: een soort mist die het gehele lichaam omringt. Bij het gebruik van een normale douchekop komen veel van de waterdruppels namelijk niet op het lichaam terecht: hierdoor gaat veel water verloren. Door de verstuivingtechnologie van de Nebia douchekop komt er juist méér water op het lichaam terecht, terwijl er mínder water wordt gebruikt. En je wordt er net zo schoon van.

Bekijk hier de werking van een gewone sproeiknop en die van Nebia.

Bij het gebruik van een normale douchekop verlies je bovendien zo’n 97% van de warmte van het water. De nevel die gecreëerd wordt door de Nebia zorgt ervoor dat een groter oppervlak sneller verwarmd kan wordt, waardoor er minder warmte verloren gaat. Zo bespaar je al gauw enkele honderden dollars per jaar. Op de website van Nebia kan je berekenen hoeveel impact dat heeft op de wereld én op je portemonnee.

Foto: ©Nebia Foto: ©Nebia

Ruim $2,75 miljoen voor Nebia

Nebia is niet onopgemerkt gebleven. De Kickstarter pagina van Nebia behaalde al binnen acht uur het beoogde bedrag van $100.000 en de teller staat momenteel op ruim $2.75 miljoen (met nog negen dagen te gaan). Het initiatief ontving bijvoorbeeld ook steun van Tim Cook (Apple) en Eric Schmidt (ex- Google).

Wil jij ook douchen in een Nebia-mist, let op!

Alhoewel Nebia een wereldwijde markt wil bedienen, is de douchekop op het moment alleen nog speciaal ontwikkeld voor het Amerikaanse douchesysteem. De Europese waterspaarders moeten dus nog even geduld hebben (en kort douchen).

Tekening werking Nebia: ©Nebia

Lees ook:
7 manieren om je badkamer groener te maken
Bereken jouw watervoetafdruk: hoeveel water verspil jij?
Helft Nederland doucht zonder waterbesparende doucheknop