Van biodynamische zorgboerderij tot broccoli klimboom

Foto: Asn Bank Wereldprijs
Foto: Asn Bank Wereldprijs
“Veiligheid bereikt men niet door muren te bouwen, maar door deuren te openen.” zei Urho Kekkonen ooit. Deze uitspraak mag dan over veiligheid gaan, maar is ook goed toe te passen op de vijfde categorie van de ASN Bank Wereldprijs: Zorg en Welzijn. Het valt direct op dat deze categorie de minste inzendingen heeft. Wellicht komt dit omdat er veel overlap is met het thema ‘Veiligheid en Sociale Cohesie’, maar het mag duidelijk zijn: ideeën om elkaar te helpen zijn er genoeg.

Uit de inzendingen belichten we een aantal projecten die volgens ons een goede kans maken. Omdat ze de wereld van ouderen een beetje groter maken, of mensen een schouder bieden, of omdat ze gewoon heel gezellig zijn.

Never change a winning team
Een aantal van de inzendingen zijn voorstellen voor ontmoetingsplekken waar mensen samen kunnen werken aan een zelfvoorzienende, groene en duurzame wereld. Biodynamische Zorghoeve Alblasserwaard is daar één van. Op deze zorghoeve is dagbesteding voor langdurig werklozen, mensen met een geestelijke- en/of lichamelijke beperking. Bovendien kunnen jonge ondernemers hun innovatieve ideeën realiseren op het gebied van voedselproductie en bouw.

Landgoed Roggebotstaete is een voedsel producerend natuurgebied, dat wordt verzorgd en beheerd door jonge mensen in re-integratie trajecten. Binnen dit project komen gezondheid, zorg en natuurbeheer bij elkaar. In Stadspark Van Gogh zijn er plannen voor een zorgboerderij, minimuseum, wateropslag, volkstuinen, spermacultuur en ander moois dat mensen uit de buurt met elkaar verbindt.

Nu zijn de zorgboerderijen, het stadspark en soortgelijke ontmoetingsplekken misschien niet nieuw, maar de combinatie van verschillende partijen die een locatie laten bloeien blijft prachtig. Wat deze initiatieven zo bijzonder maakt, is dat ze een impact maken op verschillende vlakken: van sociale cohesie tot natuur en milieu, van zorg en welzijn tot duurzaamheid.

Geen muren bouwen maar deuren openen
In elke stad zijn er mensen die thuis op de bank zitten. Omdat ze oud zijn, omdat ze geen werk hebben, of omdat hun gezondheid niet mee werkt. In de inzendingen worden praktische oplossingen voorgesteld om de voordeur weer te openen en naar buiten te gaan.

Zo is er de Handicraft Car: dit hulpmiddel op wieltjes zal alles in zich hebben om elke plek om te toveren tot een walhalla voor workshops. Van de voortuin tot het park, van een bejaardenhuis tot een schoolplein. Op deze manier heb je alleen het karretje nodig om mensen op de juiste plek en maat een activiteit aan te bieden.

Waar er bij de Handicraft Car een activiteit naar de mensen toe komt, is het project van Ivo er op gericht om de mensen naar de activiteit te brengen. Hij kwam op het idee toen zijn bejaarde ouders vertelden hoeveel geld ze jaarlijks aan hun auto kwijt waren terwijl die meestel op de stoep stond. Mobiliteit voor Ouderen is een service waarbij mensen een auto kunnen bestellen en op die manier mobiel blijven, zonder daar veel kosten aan te hebben. Als argument tegen platforms als SnappCar wordt opgeworpen dat de huurder hierbij afhankelijk is van de aanbieder. Er wordt niet uitgelegd hoe Mobiliteit voor Ouderen daar van verschilt.

Een steuntje in de rug (of aan je rolstoel)
Als iemand ziek of hulpbehoevend wordt, heeft dat niet alleen invloed op die persoon zelf, maar ook op zijn/haar hele omgeving. Een deel van de inzendingen is gericht op deze mensen. Zo is er de handige Miessagenda App, een applicatie waarbij mantelzorgers samen kunnen afstemmen wie wat op welk moment doet. Een handig hulpmiddel dat veel telefoontjes en overleg scheelt, en rust kan geven in hectische tijden. PartnerCare is gericht op op de ondersteuning aan de partner van ongeneeslijk zieke mensen. Hierbij wordt een partner het hele traject gesteund. Er wordt gezorgd dat iemand niet overbelast raakt en hulp krijgt bij het vinden van de juiste zorginstellingen. Een enorm waardevol project dat mensen op tijd kan helpen in een zware periode.

Voor mensen die aan een rolstoel gebonden zijn is er Keuvelzitje. Een stoeltje dat aan een rolstoel kan worden geklapt zodat zij op ooghoogte met iemand kunnen praten. Een sympathiek idee dat wellicht in de toekomst op elke rolstoel kan worden toegepast.

Gezellige ideeën
Tot slot zijn er de inzendingen die een werk-, woon- of speelplek een stuk gezelliger maken. Zo is er de Collegialiteitsmeetlat. Dit is een wekelijkse anonieme vragenlijst waarbij pesten op een werkplek snel opgepikt. Zo hoeven mensen niet tijden te blijven lopen met iets maar kan er vroegtijdig iets worden gedaan. Het idee is eenvoudig maar lijkt erg effectief, de naam mag wellicht nog wat aan geschroefd worden. Zoals bijvoorbeeld de Datkanbetermeter of iets anders dat je makkelijk onthoudt en uitspreekt.

Tot slot is daar De Groentespeeltuin. Bij uitstek het meest sprankelende idee. Deze speeltuin moet jonge kinderen activeren om gezonder te eten, meer buiten te zijn en te bewegen. Of kinderen hier nu heel erg zin van krijgen om groente te gaan eten moet nog blijken, maar origineel is het wel. In deze speeltuin komen een pretglijbaan, een komkommerevenwichtsbalk, een appeldraaimolen en grote broccoli bomen. Voor degene die hier alvast van willen genieten, je kunt ze zien op de Floriade in Almere.

Nog één nachtje slapen
Wil je meer over deze projecten weten of de andere ideeën bekijken? Dat kan op de site van de ASN Bank Wereldprijs. Onder de uiteindelijke winnaars wordt een geldbedrag van maar liefst 40.000 euro verdeeld. Ben je benieuwd naar de projecten of wil je nog mee doen? Dat kan nog tot de 15e. We wensen alle deelnemers veel succes!

Over de schrijver