Foto: Petteri Sulonen, Flickr, CC-BY 2.0

Foto: Petteri Sulonen, Flickr, CC-BY 2.0

Koffie is de redder van de dag voor iedereen die wel eens een nachtje slaap gemist heeft. Wordt koffie ook de redder van het klimaat? De Volkskrant suggereert van wel. Koffieprut kan namelijk gebruikt worden als methaanfilter, ontdekten enkele wetenschappers. Dat zou een verrassend simpele oplossing van een hardnekkig probleem zijn. Want methaan is een van de ergste broeikasgassen, 25 keer zo goed in het vasthouden van warmte als zijn broertje, CO2.

Maar er is wel vaker victorie gekraaid in de strijd tegen klimaatverandering, waarna helaas de oplossing toch meer beloftevol dan praktisch haalbaar bleek. Is dit ook zo met dit nieuwe methaanfilter? Wij zochten het uit.

Koffieprut als methaanfilter

De beste idee├źn worden geboren tijdens een koffiepauze. Zo ook bij onderzoeker Christian Kemp, werkzaam aan de Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) in Zuid Korea. Hij zat koffie te drinken, keek naar de overgebleven koffieprut en vroeg zich af: zouden we dat ook kunnen gebruiken om methaan mee op te vangen?

Hij besloot het uit te testen. Kemp gebruikte gewone koffieprut van de universiteit, warmde deze op verschillende manieren op en deed verschillende tests. Na enkele minder succesvolle experimenten waarbij onder meer een proefopstelling in de brand vloog, lukt het Kemp en zijn collega’s om een goede samenstelling te maken van koffieprut en natirumhydroxide (een huis-tuin-en-keuken chemisch middel). Kemp noemt dat “geactiveerde koolstof”. Deze mix blijkt zeer geschikt te zijn om methaan, maar ook andere gassen, zoals waterstof in op te slaan.

Kortom, ideaal om het klimaat te redden, toch? Nou, er zit een addertje onder het gras.

Foto: Petteri Sulonen, Flickr, CC-BY 2.0

Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.