Foto: Backbone Campaign, Flickr, CC BY 2.0

Foto: Backbone Campaign, Flickr, CC BY 2.0

Shell heeft vandaag aangekondigd ‘voor de voorzienbare toekomst’ te stoppen met olieboringen in het Noordpoolgebied. De resultaten van de proefboringen vallen tegen, de kosten zijn hoog en de regelgeving in offshore Alaska is ‘onvoorspelbaar’. Over deze redenen valt al van alles te zeggen, maar het meest opmerkelijk is misschien wel de reden die Shell vergeet te noemen. Er zijn bijna 7.5 miljoen mensen faliekant tegen Noordpoolboringen.

Telkens opnieuw wijzen onderzoeken uit dat grote groepen klanten het niet meer pikken als een bedrijf duurzaamheid aan zijn laars lapt, dat talent niet meer wil werken voor zulke bedrijven en dat aandeelhouders smerige bedrijven laten vallen. Zouden de miljoenen tegenstanders dan geen reden zijn voor Shell om te stoppen met een van de meest gehate olieboorprojecten ter wereld?

Al jaren krijgen milieu-organisaties zoals Greenpeace veel mensen op de been tegen de olieboringen door Shell op de Noordpool. Het is één van de laatste stukken ongerepte natuur op aarde, bedreigd door precies die bedrijven die ervoor zorgen dat het poolijs smelt. Daarom komen mensen overal ter wereld in actie tegen Shell en vóór bescherming van de Noordpool. Greenpeace juicht vandaag dan ook op haar site: “People power! Hoe je het ook wendt of keert: dit is een waanzinnige overwinning voor jou en alle anderen die geloofden dat we de strijd om de Noordpool konden winnen.”

Het stopzeten van de olieboringen is een dure grap voor Shell. Op NOS.nl taxeert Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen Bankiers, dat het stoppen van de hele operatie in Alaska Shell zo’n 4,5 miljard euro kost. Daar staat tegenover dat het bedrijf een stootje kan hebben. Shell maakte afgelopen jaar bijna 17 miljard euro winst.

Greenpeace spreekt van een ‘overwinning voor het milieu’, maar betwijfelt of Shell zich definitief terugtrekt uit het poolgebied. Campagneleider klimaat en energie Faiza Oulahsen: “Het is de vraag of het een langere tijd is of alleen voor dit seizoen. Vandaag was toch de laatste dag van het boorseizoen.”

In het jaar dat wereldleiders in Parijs bij elkaar komen om afspraken te maken in de strijd tegen klimaatverandering, stapelen de goede voortekenen zich ondertussen op: president Obama kondigde aan dat de VS meer actie gaat ondernemen, China wil een grote sprong naar duurzame energie maken en nu stopt één van de grootste oliebedrijven ter wereld met boren naar olie in de Noordpool. Zouden de leiders dit jaar dan echt tot een nieuw klimaatakkoord komen?

Voor wetenschappers is het al lang een uitgemaakte zaak dat we bewezen en onbewezen voorraden olie en kolen in de grond moeten laten zitten.

Foto: Backbone Campaign, Flickr, CC BY 2.0