Foto: (c) Servaes Koers

Foto: (c) Servaes Koers

Eco-villages schieten in heel Nederland uit de grond. Een goede ontwikkeling, vindt kunstenaar Servaes Koers, maar voor veel mensen (nog) een te grote stap. Daarom biedt hij een middenweg: een camping op een prachtig stuk land in Luxemburg, waar kunst, duurzaamheid en het echte familiegevoel samenkomen.

De stap tussen een eco village en een vakantiepark

Acht jaar geleden zette de Haarlemse kunstenaar Servaes Koers (1982) voor het eerst voet op camping Belle-Vue 2000, gelegen in Berdorf, Luxemburg. Een grote camping met een onopvallende naam (‘mooi uitzicht’) en een sterk verouderde website, gelegen op een heuvel bij een natuurpark. Het werd een traditie in zijn vriendengroep: met Hemelvaart reisden ze ieder jaar naar Luxemburg af, om op camping Belle-Vue te verblijven. Toen de eigenaar van de camping na veertig jaar zijn bedrijf overdroeg aan zijn zoon Jean, kregen deze vakantiereisjes echter een andere betekenis. ‘De nieuwe eigenaar wist niet wat hij met de camping aanmoest’, vertelt Koers, ‘en toen kwamen wij met een idee’: verander camping Belle-Vue in een culturele broedplaats, een ecologisch dorp en een plek van inspiratie.

De nieuwe eigenaar was enthousiast en stemde toe met de bouw van een bezoekerscentrum op het terrein (start in 2017). Daar kunnen bezoekers verschillende soorten workshops volgen (zoals duurzame kunst, healing en yoga) en aan evenementen deelnemen. ‘Er zal veel met muziek gedaan worden’, vertelt Koers, ‘maar ook met kunst, beeldhouwwerken, theater en circus’. Ook wordt er een permacultuurtuin aangelegd.

Lees verder op Voor De Wereld van Morgen.

Foto: (c) Servaes Koers