Bron: Milieudefensie

Bron: Milieudefensie

(Gesponsord partnerblog) Op straat zijn er soms van die momenten dat je je adem inhoudt. Druk autoverkeer, ronkende scooters bij het stoplicht, optrekkende vrachtwagens… Die uitlaatgassen adem je liever niet in. Milieudefensie werkt aan gezondere luchtkwaliteit en is een petitie aan de Tweede Kamer gestart.

Luchtverontreiniging zorgt voor ernstige ziektes

Luchtverontreiniging is de nummer 3 op de lijst van vermijdbare doodsoorzaken in Nederland, minder erg dan roken, maar ongeveer gelijk aan overgewicht. Door het inademen van vervuilde lucht heb je meer kans op ernstige ziektes zoals longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. Kinderen en oudere mensen zijn hier extra kwetsbaar voor.

Dieselgate en Volkswagen

Afgelopen weken is wel duidelijk geworden dat we niet op de auto-industrie kunnen rekenen als het gaat om gezonde lucht. Met sjoemelsoftware ontduiken de bedrijven de normen en nemen ze een loopje met de gezondheid van mensen. Onacceptabel.

Ook de autolobby heeft aan macht ingeboet, denk aan het neerleggen van de nevenfunctie van Europarlementariër Hans van Baalen die bijverdiende bij de auto-industrie… Zijn hier eindelijk de barsten in een heel fout systeem zichtbaar geworden? Een systeem waarin overheden en mensen worden voorgelogen, met schade aan de gezondheid als gevolg?

Dan is het nu tijd om door te pakken! Om vaart te maken met de overstap naar minder en schonere mobiliteit. Dat kan, door strengere eisen aan de uitstoot te stellen, en door auto’s in de praktijk te gaan testen. Dit moet gecontroleerd worden door een onafhankelijke autoriteit, en niet zoals nu gebeurt, door een instantie die door de auto-industrie zelf wordt betaald.

Steun de oproep van Milieudefensie

Foto (c) Michiel Wijnbergh

Foto (c) Michiel Wijnbergh

Milieudefensie roept de Nederlandse overheid op zich hier in Brussel hard voor te maken. Voor gezondere lucht in Nederland en andere Europese landen, voor zekerheid: als je een schone auto koopt, dan moet die ook echt schoon zijn.
Overal gezonde lucht in Nederland. Dat kan: met maatregelen voor schoner en minder verkeer. Die hebben direct effect op de lucht waar wij in leven.

Teken net als ruim 45.000 anderen de petitie

Steun jij de oproep van Milieudefensie? Teken dan de petitie die de Tweede Kamer oproept om snel te zorgen dat wij allemaal gezonde lucht kunnen ademen!