Bron: Zelfstroom

Bron: Zelfstroom

(Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Zelfstroom.) Zonnepanelen zie je al bijna in elke straat op de daken liggen. De panelen die je nu ziet, zijn vaak nog gekocht. Maar dat verandert snel. Zonnepanelen huren is een nieuwe trend. Zelfstroom, één van de eerste aanbieders van deze dienst, heeft binnen een jaar al honderden nieuwe klanten geholpen aan zonnestroomsystemen, waar klanten zelf niet in hoefden te investeren. Dit concept slaat zo aan, dat het bedrijf nu honderden aanvragen per week ontvangt.

Sinds Zelfstroom de dienst ‘zonnepanelen huren’ aanbiedt, ziet het bedrijf een bijna dagelijks toenemende vraag. Hoe valt dit succes te verklaren? Oprichter Bram Leijten ziet daar verschillende redenen voor. “Als je kiest voor Zelfstroom, heb je al je energie onder één dak geregeld, want we leveren je aanvullende stroom tegen kostprijs. We waren ook de eerste aanbieder met een looptijd van tien jaar. Bovendien zijn we zo’n 40% goedkoper dan de eerstvolgende concurrent. Daarmee hebben we het huren van zonnepanelen voor een groter publiek in beeld gebracht. We hebben het echt als een positieve keuze in de markt gezet.”

Deze aanpak slaat aan. Eerder dit jaar startte Zelfstroom bijvoorbeeld een samenwerking met één van de drie grote Nederlandse energieleveranciers om ook hun klanten te interesseren voor het huren van zonnepanelen. Dit is zo succesvol, dat andere energieleveranciers deze werkwijze nu overnemen. Het aanbod van mogelijkheden om zonnepanelen te huren neemt snel toe. En daarmee de concurrentie.

Opmerkelijk genoeg is Zelfstroom juist blij mee met deze ontwikkeling, volgens oprichter Bram Leijten. “Hoe meer aandacht er komt voor zonne-energie, hoe beter. De mogelijkheid om zonnepanelen te huren is heel nieuw. Veel particulieren zijn zich er nog niet van bewust. Als meer vertrouwde partijen in de markt op deze manier zonne-energie aanbieden, zullen steeds meer particulieren met een geschikt dak kiezen voor zonnepanelen. En daarmee bereiken we uiteindelijk allemaal het échte doel: een versnelling van de energietransitie in Nederland.”

Een nieuwe trend: duurzaam investeren in zonne-energie

Bron: Zelfstroom

Bron: Zelfstroom

Zelfstroom betaalt de investering voor zonnestroomsystemen die verhuurd worden aan particulieren voor een periode van 10 jaar. Het geld hiervoor haalt het bedrijf op met crowdfunding. Zo kunnen nog meer particulieren op een actieve manier bijdragen aan de groei van zonnestroom, en daarmee een fossielvrij Nederland.
Bovendien levert een investering crowdfunders veel meer geld op dan wanneer ze sparen bij een bank. Ook huurders van panelen besparen direct op hun energierekening zonder te investeren. Zo verdient iedereen dus aan de zonnerevolutie. Dat vergroot de kans sterk dat mensen “ambassadeur van zonne-energie worden”, volgens Leijten.

Daarom worden mensen ambassadeur van zonne-energie

1. Crowdfunders ontvangen gegarandeerd jaarlijks 5% rente gedurende 10 jaar (de looptijd van de huurcontracten die klanten aangaan). Bovendien kunnen zij, als ze willen, 100% groene energie tegen kostprijs ontvangen. Als service en beloning voor hun investering. Bekijk hier het lopende project.

2. Nieuwe klanten van Zelfstroom huren zonnepanelen. Zo besparen zij direct op hun energierekening zonder te investeren. Na 10 jaar kunnen ze het zonnestroomsysteem voor een symbolisch bedrag van 37,50 per paneel overnemen. Ze wekken dan nog 20 jaar lang gratis, zelf opgewekte groene stroom op. Daarmee wordt de besparing over 30 jaar enorm.

Op dit moment kunnen crowdfunders investeren in de financiering van een portefeuille van 50 reeds verhuurde en direct te plaatsen systemen. Zelfstroom geeft hiervoor een 5,0% obligatielening uit met een looptijd van 10 jaar.

Wil je ook verdienen aan een duurzame investering en bijdragen aan de schone energietransitie van Nederland. Doe mee.

Zonnepanelen op je dak zonder zorgen

Er zijn in Nederland zeker 3,2 miljoen huishoudens die een perfect dak hebben voor zonnepanelen. Maar voor veel mensen vormt de aankoopprijs een struikelblok. Daarom biedt Zelfstroom de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. Maar het bedrijf neemt nog meer mogelijke zorgen over zonne-energie weg.
Bram Leijten: “We leveren bijvoorbeeld ook een flexibele verhuisservice, een upgrade- en (inruil)service, tien jaar garantie op de opbrengst en flexibiliteit bij het overdragen van het het contract aan een volgende huiseigenaar. We streven naar duurzame producten met een duurzame aanpak. Omdat het kan, omdat het moet.”

Bekijk het huidige crowdfundingproject met 5% rente per jaar.