Je hoort het steeds vaker: vrouwen die tampons en maandverband achter zich laten en kiezen voor de zogenaamde menstruatiecup. En waarom ook niet? Deze silicone cup biedt vrouwen de kans om op een goedkopere, veiligere en duurzame manier met hun menstruatiecyclus om te gaan. Vrouwelijke hetkanWel-lezers, hebben jullie de stap al gemaakt?

Voor degene die voor het eerst over de menstruatiecup horen: het is een cup, meestal gemaakt van siliconen, waarmee het menstruatiebloed inwendig wordt opgevangen. De vrouw kan de cup zelfstandig inbrengen en deze legen wanneer nodig. De cup kan tot ruim 12 uur aaneen gebruikt worden, is wasbaar en kan worden hergebruikt.

Laten we eerlijk wezen: dat klinkt best raar, en ook een beetje vies. Maar de vrouwen die de menstruatiecup al gebruiken vinden hem vooral handig, comfortabel, goedkoop en beter voor het milieu. Bovendien brengt het vrouwen in contact met hun eigen lichaam en hun eigen cyclus: geen overbodige luxe in een wereld waar de menstruatie (en alles wat daarbij komt kijken) vaak nog als een taboe wordt behandeld.

Wat zijn de voordelen van de menstruatiecup? Hetkanwel zette de belangrijkste pluspunten op een rij:

Een goedkope cyclus

In de Verenigde Staten geven vrouwen zo’n 2 miljard dollar per jaar uit aan hygiëneproducten als tampons en maandverband. Ook in Nederland gebruikt een vrouw in haar leven gemiddeld al zo’n 11.000 tampons en inlegkruisjes. Aangezien een doosje van 32 o.b. tampons €4,50 kost, toont een kleine rekensom aan dat een Nederlandse vrouw in haar leven bijna €1.550 uitgeeft aan haar menstruatiecyclus.

De menstruatiecup, daarentegen, kost nog minder dan wat de gemiddelde vrouw in zes maanden (!) aan hygiënische wegwerpproducten kwijt is. Zo is voor een kleine 20 euro al een Yuuki Cup, voor iets meer dan 25 euro de LadyCup; en voor zo’n 30 euro de SckoonCup te bestellen. Zoals eerder gezegd is de cup wasbaar kan het worden hergebruikt: hij gaat zo 5 tot 10 jaar mee. Tja, waarom zouden we dan nog bijna vijf euro betalen voor 32 tampons?

Een veilig alternatief

Het zal de meesten niet ontgaan zijn: tampongebruik is niet zonder risico’s. Afgelopen zomer bracht VICE de gevaren van het gebruik van tampons onder de aandacht met een artikel over het 24-jarige model Lauren Wasser, die haar been (en bijna haar leven) verloor door het toxischeshocksyndroom (TSS). Dit syndroom komt voort uit een bacteriële infectie, waarvan de connectie met het gebruik van tampons al decennia geleden is aangetoond. Genoeg reden om met de tampon te stoppen. Maar hoe zit het dan met de menstruatiecup, is die wel veilig?

Het grootste verschil tussen een tampon en een menstruatiecup zit hem in de werking: een tampon absorbeert het menstruatiebloed, terwijl de menstruatiecup het bloed slechts opvangt. Met het oog op een veiligheid is deze vorm van opvangen te prefereren. Een tampon neemt namelijk niet alleen het bloed (65%), maar ook natuurlijk vocht (35%) op. Hierdoor wordt het natuurlijke vaginale slijmvlies aangetast, wat de kans op irritaties en infecties vergroot. Bovendien bevatten menstruatiecups geen chemicaliën (in tegenstelling tot tampons): ze zijn gemaakt van medisch siliconen of natuurrubber. Over TSS hoeft de gebruiker zich dus geen zorgen te maken.

Duurzaam menstrueren

Maar de menstruatiecup is niet alleen beter voor het menselijk lichaam, maar ook voor de rest van de wereld. Aangezien elke tampon een wegwerptampon is, betekent het gebruik van 11.000 tampons per vrouw immers ook het afval van 11.000 tampons per vrouw. De gebruikte varianten moeten gedeponeerd en verbrandt worden, er moeten nieuwe geproduceerd worden; en veel van deze kunststoffen en chemicaliën komen zo in het watersysteem en oceanen terecht.

Siliconen menstruatiecups zijn niet alleen gemaakt van een mineraal dat ruimschoots voorhanden is (silicium), maar hebben ook een langere levensduur (5-10 jaar). Dit zorgt niet alleen voor minder afval (geen wegwerp), maar ook voor een vermindering in de hoeveelheid kunststoffen die gebruikt worden en in het milieu terecht komen.

Biologische tampons en duurzaam maandverband

Voor wie toch liever bij de oude vertrouwde tampon en/of maandverband blijft, maar wel op een veilige en duurzame manier om wilt gaan met haar menstruatie: niet getreurd, de menstruatiecup is niet het enige alternatief. Vorig jaar schreef hetkanWel nog over het bedrijf Yoni, wat milieu- en vrouwvriendelijke tampons en maandverband produceert. De producten van Yoni zijn gemaakt van biologisch katoen en bevatten geen plastics of andere synthetische stoffen. Ook is er geen chloor en/of sporen van pesticiden in de producten terug te vinden. Maar, eerlijk is eerlijk: het blijft een wegwerpproduct. Een andere optie is daarom het duurzame –lees: wasbare- maandverband van Katoen&Ko (die trouwens ook menstruatiecups aanbieden).

©Foto: Menstruationstasse.net, Flickr, CC BY 2.0.