Foto: Stichting Biomeiler

Foto: Stichting Biomeiler

Heb je veel ruimte en elk snoeiseizoen veel kubieke meters aan tuinafval? Denk dan eens aan een Biomeiler. Dit is een grote composthoop waaruit warmte wordt onttrokken die nuttig gebruikt kan worden.

In een Biomeiler breken bacteriën houtsnippers af tot zeer voedzame houtcompost. Bij deze omzetting komt veel warmte vrij (tot 60°C) die benut kan worden. Met een warmtewisselaar van kunststof slangen waar water door gepompt wordt, kan de warmte naar een douche, woning of opslagvat getransporteerd worden. De opbouw is heel simpel en low-tech, in de afgelopen jaren is veel ervaring opgedaan om de opbouw en afbraak makkelijker en sneller te maken.

Wil je leren werken met een Biomeiler?

Op 21 november wordt er een workshop georganiseerd door stichting Biomeiler i.s.m. Mycophilia om de beschikbare kennis en ervaring te verspreiden.