Foto: Anja Osenberg

Foto: Anja Osenberg

Alles lijkt tegenwoordig ingepakt met plastic. In de supermarkt vliegen de plastic verpakkingen ons om de oren. Alles zit er in gewikkeld: van groente tot vlees, van boterhammen tot bossen bloemen. Eenmaal bij de kassa gaan de plastic tasjes als warme broodjes over de toonbank, om thuis weer één voor één bij het afval terecht te komen. Sommige huishoudens hebben naast de afvalbak en oud-papierbak een zak voor plastic afval staan. Maar wat is het nut van al dat plastic scheiden? En hoe kunnen we met elkaar zorgen dat er minder plastic afval gebruikt wordt? Wij zochten het uit.

“Er zijn helaas nog steeds mensen die geloven dat plastic afval scheiden zinloos is. Ze denken dat alles uiteindelijk toch weer bij elkaar komt of dat het duurder is om het apart in te zamelen.” Aan het woord is Vera Dalm, directeur van Milieu Centraal. Deze fabel ontkracht ze met alle liefde. De voordelen zijn volgens haar namelijk heel simpel: “Ten eerste is het een kostbare rotklus om alles achteraf uit elkaar te gaan peuteren. Daarnaast is de kwaliteit van het plastic beter als het gescheiden wordt ingebracht. Grondstoffen kunnen op deze manier veel efficiënter worden gerecycled.”

Jaarlijks 50 kilo plastic afval per huishouden

In Nederland zorgen we jaarlijks voor ruim 500 kilo afval per persoon, waarvan 50 tot 60 kilo uit plastic verpakkingen bestaat. Hoewel het gewicht van plastic relatief meevalt, levert het in volume het meeste afval op. Dat merk je snel als je plastic scheidt: je vuilniszak met restafval is veel minder snel vol.

Het grote voordeel van plastic recyclen is dat we geen nieuw plastic hoeven te produceren. Daardoor hebben we minder fossiele grondstoffen nodig en besparen we flink op de uitstoot van C02, vergelijkbaar met het energieverbruik van 100.000 huishoudens, volgens Plastic Heroes, een initiatief van Nederlandse verpakkingsproducenten. Als je 1 boterkuipje recyclet, kan een 60 Watt-lamp maar liefst 6 uur branden.

Lees verder: wat gebeurt er met plastic dat je gescheiden inlevert?