anticonceptie

Foto© Bruce, Flickr, CC BY 2.0

Veel vrouwen zijn het zat. Anticonceptie is en blijft een must, maar waarom moet het gepaard gaan met een (dagelijkse) inname van kunstmatige hormonen, die vrouwen opzadelen met vervelende bijeffecten en soms zelfs met (levensgevaarlijke) gezondheidsproblemen? Het alternatief Lady Comp is een natuurlijke manier van anticonceptie, die de oudste vorm van anticonceptie in een nieuw jasje heeft gestoken: “periodieke onthouding 2.0”.

Al sinds de intrede van de anticonceptiepil in de jaren ’60 wordt er gewaarschuwd voor de (mogelijk) gevaarlijke bijwerkingen van hormonale anticonceptie. Deze middelen zouden zorgen voor vroegtijdige veroudering, borstkanker en trombose. Begin 2013 werd in Frankrijk daarom de Diane 35-pil verboden, nadat vier jonge vrouwen aan de gevolgen van trombose waren overleden (in Nederland is de Diane-35 pil nog altijd niet verboden, ook al zijn er 35 sterfgevallen gemeld die gerelateerd worden aan deze pil).

Later dat jaar kwam de Nederlandse NuvaRing in opspraak, een hormonaal anticonceptiemiddel dat vaginaal moet worden ingebracht. Het gebruik van deze kunststofring heeft gezorgd voor zeer ernstige gezondheidsproblemen onder haar gebruikers, zoals longembolieën en herseninfarcten. Meerdere jonge vrouwen zijn door het gebruik van de NuvaRing overleden.

Natuurlijke anticonceptie

In andere woorden: het is hoog tijd om eens naar de alternatieven te kijken. Er zijn namelijk meerdere manieren waarmee je zonder hormonale anticonceptie veilig seks kan hebben. Het bekendst is natuurlijk de condoom, maar dat blijft voor veel mensen een ongewenste toevoeging aan hun seksleven. Bovendien blijft het een wegwerpproduct. De koperspiraal is dan al een duurzamere oplossing, maar is niet voor alle vrouwen weggelegd en is geen 100% natuurlijke oplossing. Een methode die dat wel is, en die steeds meer aandacht begint te krijgen, is de Lady Comp.

Periodieke onthouding 2.0

De werking van de Lady Comp is gebaseerd op het principe van periodieke onthouding: alleen onbeschermde seks hebben op dagen dat de vrouw niet vruchtbaar is. Iedere vrouw heeft namelijk maar zes dagen per cyclus waarop ze zwanger kan raken: de vijf dagen voor de ovulatie, en op de dag van de ovulatie zelf. Deze vruchtbare dagen zijn te herkennen aan temperatuurveranderingen in het vrouwelijk lichaam en/of door het bekijken van vaginaal slijm. Vroeger werden deze temperatuurwisselingen door de vrouwen bijgehouden met een thermometer en een notitieboekje. De Lady Comp is daar de moderne versie van: periodieke onthouding 2.0.

Met deze kleine computer meet de vrouw iedere ochtend haar basale lichaamstemperatuur (de lichaamstemperatuur na minimaal vijf uur rust) door een kleine minuut een sensor onder de tong te plaatsen. Na afloop van elke meting stelt de Lady Comp de vraag of de vrouw die dag wel/niet ongesteld is, en vervolgens geeft het apparaat een groen (onvruchtbare dag) of een rood (vruchtbare dag) lichtje. Op de groene dagen kan de vrouw dus onbeschermd seks hebben (rekening houdend met SOA’s), op de rode dagen komen er condooms bij kijken.

Betrouwbaar?

zwangerschapstest

Foto© Anthony Easton, Flickr, CC BY 2.0

Met deze metingen wordt de cyclus van de vrouw in kaart gebracht. Om het exacte tijdstip van de eisprong te kunnen herkennen worden deze metingen daarnaast nog getoetst aan de data van 800.000 cycli van tienduizenden andere vrouwen. Op basis van deze gegevens is ook de Pearl-Index bepaalt: de internationale standaard waarmee binnen de medische wetenschap de betrouwbaarheid van een voorbehoedsmiddel wordt aangegeven. De Pearl-Index van de Lady Comp ligt op 0.7, wat betekent dat van de duizend vrouwen die deze vorm van anticonceptie gebruiken er zeven zwanger raken. Volgens de cijfers van Lady Comp ligt de Pearl-Index van pil tussen de 0,1 en de 0,9 en die van het spiraaltje tussen de 1 en 3 (Let wel: over deze cijfers valt te twisten. Zo zijn dit inschattingen van de kans op zwangerschap bij perfect gebruik van het voorbehoedsmiddel: in de praktijk neemt de kans op zwangerschap vaak toe wegens onzorgvuldigheid. Bovendien zijn er verschillende Pearl-Index waarden voor de pil en het spiraal te vinden).

Gebruik jij de Lady Comp (al)?

Dit is er bekend: de Lady Comp is 100% natuurlijk, aangezien het geen gebruik maakt van hormonen of andere lichaamsvreemde stoffen. De betrouwbaarheid is vastgesteld op 0.7, wat inhoudt dat er een kans op zwangerschap bestaat tijdens het gebruik van dit voorbehoedsmiddel (maar eerlijkheid gebied te zeggen dat dit bij alle voorbehoedsmiddelen het geval is). Bovendien is het een duurzaam apparaat, wat lang mee gaat en zelfs doorverkocht/gegeven kan worden aan andere vrouwen.

De vraag aan jullie, hetkanWel-lezers: maken jullie al gebruik van de Lady Comp? Zoja, wat zijn jullie ervaringen met dit voorbehoedsmiddel; en als jullie de Lady Comp nog niet gebruiken: is dit alternatief het proberen waard?

Foto©: Bruce, Flickr, CC BY 2.0.