pak-verspilling-met-gekke-groenteKromme groenten groeien wel in de grond of aan de plant, maar ze liggen niet op ons bord. Waar blijven die kromme groenten? Wij zochten het uit voor @VDWVM.

Ideaalbeeld zorgt voor verspilling

Volgens het bedrijf Kromkommer eten we wortels met twee benen niet, omdat ze niet de juiste ‚looks’ hebben. Als consument zien we afwijkende groente niet in de winkel. Het wordt al eerder in de voedselketen uitgesorteerd. Veel consumenten denken zelfs dat groenten met een ander uiterlijk niet bestaan. Kromkommer-oprichtster Chantal Engelen: „Wij krijgen regelmatig de vraag of we een wortel met twee benen genetisch gemanipuleerd hebben. Iedereen heeft een ideaalbeeld van groente en fruit dat de afgelopen 30 jaar gevormd is. Als producten hiervan afwijken, dan zien we dat als mindere kwaliteit.”

Precieze cijfers ontbreken

Deze kieskeurigheid draagt bij aan de totale voedselverspilling in ons land, die elk jaar tussen de 1,8 en 2,7 miljoen ton voedsel bedraagt: ongeveer 100 tot 150 kilo per persoon. Maar hoe groot is de bijdrage van die kieskeurigheid? We vroegen het Toine Timmermans, programmamanager duurzame voedselketens van WageningenUR.

„Dat kan ik niet precies zeggen, want er zijn geen nauwkeurige gegevens over. We schatten dat ongeveer 20-25% van de verspilling in de hele keten bij de boer of teler plaatsvindt, door verschillende oorzaken. Voor een tiental producten gelden nog Europese kwaliteitsnormen, zoals voor appels en peren. Veelal worden afspraken over de minimale kwaliteitsnormen binnen de keten vastgesteld, het hoort bij het spel van afstemming van vraag en aanbod en de leveringsvoorwaarden. Er wordt ook veel voedsel verspild door incidentele marktontwikkelingen: bijvoorbeeld door de EHEC crisis, of als Rusland de grenzen sluit voor Nederlandse producten zie je dat de prijzen instorten. Er worden dan hele partijen doorgedraaid, omdat de vraag wegvalt en een alternatieve markt niet altijd mogelijk is.”

Voor 99% van het voedsel bestaat een markt… Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.