Sorteercentrum Assen - Foto: Sympany

Sorteercentrum Assen – Foto: Sympany

Wat gebeurt er met oude kleren die in een kledingcontainer belanden? Hoeveel wordt een tweede maal gedragen en hoeveel gerecycled? Wij zochten het uit voor de website Voor de Wereld van Morgen.

Op de site van Sympany staat een teller. Deze teller geeft precies aan hoeveel kilo textiel er dit jaar al door hen ingezameld is. Deze teller staat maar liefst op 19.230.177 kilo en blijft gestaag verder tikken. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al dat ingezamelde textiel? Hoeveel van deze kledingstukken worden opnieuw gedragen en hoeveel vinden een tweede leven op een andere plek? Medewerker Heidy Winkel: “ Veel mensen denken dat alle gedoneerde textiel één op één in arme landen terechtkomt. Natuurlijk gaat er ook kleding naar de arme landen, maar ook daar moeten mensen het gewoon kopen. Wat trouwens wel leuk is om te weten is dat schone en hele knuffels wel één op één in Afrika terecht komen. Daar kan je veel kinderen dus erg blij mee maken.”

23 miljoen kilo per jaar

Nog altijd gooien Nederlanders massaal textiel in de afvalbak. Dit is jaarlijks al gauw 135 miljoen kilogram textiel dat verdwijnt door verbranding en dus niet wordt gerecycled. Heidy Winkel: “Dat is ontzettend zonde. Door jouw textiel te doneren in de textiel containers van Sympany geef je het door. Wist je bijvoorbeeld dat al het textiel welkom is? Niet alleen wat nog draagbaar is, maar ook als het versleten en kapot is. Naast textiel mogen ook schoenen/laarzen, knuffels en accessoires zoals riemen, tassen, hoeden en petten in de textielcontainer.”

Al deze items kan je dus zomaar aan de weg zetten of in een Sympany container doen. Deze worden op- en leeggehaald door chauffeurs die ze naar sorteercentra in Eindhoven, Utrecht en Assen brengen. Hier werken mensen die door hun verstandelijke of lichamelijke beperking een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Door hen te laten werken in sorteercentra in Nederland hebben ze niet alleen een leuke baan, maar dragen ze ook een steentje bij een aan gezond milieu.

Waarom textiel verkocht wordt? Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.