Foto: Medellin Secret

Foto: Medellin Secret

Zonder geld met een koffiemerk opboksen tegen Douwe Egberts en Nestlé. Kan dat? De ondernemers achter het merk Medellin Secret denken van wel. Ze timmeren al meer dan tien jaar aan de weg. Ze laten zien dat je juist als klein bedrijf het spel in een wereldmarkt kunt veranderen.

Medellin Secret verkoopt haar koffie op haar eigen manier door zuivere koffie rechtstreeks van de oorsprong op de markt te brengen. Zo ontstaat een heerlijke en herkenbare smaak. Bovendien maakt het merk van een koffieboerderij (finca) een gerenommeerd ‘chateau’, want het eenvoudige ‘bakkie pleur’ verdient een zelfde smaakbeleving als wijn.

Toen Arnold Noorduijn in Medellin werkte voor de Wereldbank op de Universidad Nacional, werd hem verteld dat een vrouw een ‘blind date’ met hem wilde. Er wachtte een professora op hem die er schitterend uitzag. “We gingen lunchen en ik was meteen verliefd”, blikt Arnold Noorduijn vrolijk terug op die tijd. “Ze nam me mee naar de finca (koffieplantage) van haar zwager waar we paard konden rijden op het terrein van de finca, hoog in de Andes.”

De zwager vertelde dat hij het werkkapitaal voor zijn koffieplantage van zogenaamde moneylenders leende tegen absurd hoge percentages. Met dat geld betaalde hij zijn plukkers: merendeel rondtrekkende, landloze arbeiders.

Verliefde koffieboer

Tweede van rechts:  Arnold Noorduijn. Foto: Medellin Secret

Tweede van rechts: Arnold Noorduijn. Foto: Medellin Secret

Noorduijn vroeg de zwager van zijn vriendin waarom hij geen geld bij een bank leende, tegen een normale rente. “Ik heb geen das dus kom ik er niet in”, was zijn antwoord.

“Maar waarom word jij geen partner in het bedrijf?”, kreeg Noorduijn als tegenvraag. “Dat leek me wel wat. Vraag me niet waarom, ik was nog verliefd en het rationele denken was nog ver te zoeken, denk ik. Maar ik was wel zo rationeel om 50% aandeel in de finca te vragen.”
De zwager en Noorduijn regelden daarna samen een lening bij de bank waarmee de finca kon ontsnappen aan de eindeloze cyclus lenen-betalen-lenen-betalen. Vanaf dat moment was Noorduijn koffieboer.

In de jaren die volgden werkte hij daarnaast verder in bestuursfuncties in het buitenland voor onder meer Bols en Friesland Campina.
Tijdens een bezoek aan Nederland rekende hij op een dag op een terras in Den Haag een kop koffie af. “Ik betaalde €1,75,- voor een kopje koffie van 5 gram. Maar op de finca kregen we destijds voor een kilo groene koffiebonen iets van $1!”

“Toen besefte ik dat er heel veel schakels zitten tussen de finale consument en de boer. Schakels die er voor zorgen dat het grootste gedeelte van de toegevoegde waarde van de koffie niet terecht komen bij de boer zelf!” Hoewel Noorduijn nog steeds hield van zijn professora – ze waren inmiddels getrouwd – was zijn rationele ondernemersgeest nu weer helemaal scherp. Hij zag in dat koffiebonen een anoniem product zijn.

Foto: Medellin Secret

Foto: Medellin Secret

“Niemand weet van welke plantage welke bonen komen, want koffieboeren brengen hun bonen naar lokale coöperaties die de bonen op een grote hoop gooien en verkopen aan tussenhandelaren, ongeacht de kwaliteit van de bonen. Tussenhandelaren verkopen deze bulkkoffie weer door aan grote koffiebedrijven die de koffies van verschillende regio’s en continenten melangeren. Vervolgens plakken zij er hun merknaam op en eigenen zich zo het grootste gedeelte van de toegevoegde waarde van de koffie toe.”

“Maar de koffiebonen van onze plantage waren juist van een hele hoge kwaliteit! Door de hoge ligging in de bergen, groeien de koffiebessen heel langzaam wat leidt tot een boon met een karakteristieke échte eigen smaak. Die bonen verdienen het niet om in een melange te eindigen maar juist om puur gedronken worden!”

Directe relatie tussen koffieboer en consument
Samen met business partner Marc van Eck, managing partner van Business Openers, besloot Noorduijn de kwaliteitsbonen van Finca La Luisa ongemelangeerd, als een single finca koffie op de markt te brengen onder de merknaam Medellin Secret. Want niemand weet dat zulke mooie en smaakvolle bonen uit dit gebied komen.

Die keuze betekende nogal wat. Zo moest er een speciaal kwaliteitsstempel geregeld worden via een coöperatie om de koffiebonen te kunnen exporteren. Verder moest Medellin Secret, als onafhankelijk merk, ook zelf het vervoer naar het buitenland organiseren. “Dat was een dure grap. Er moest bijvoorbeeld een jeep voor en achter de vrachtwagen ter bescherming van de vracht. Het transport van de boerderij naar de Colombiaanse haven was hierdoor net zo duur als de rest van de reis naar Rotterdam.”

Dividend in de vorm van koffie
Maar om het koffiemerk echt te kunnen starten moesten Noorduijn en van Eck ook op zoek naar investeerders voor Medellin Secret. “We waren tien jaar geleden het eerste merk dat ongemelangeerde koffie rechtstreeks op de Nederlandse markt wilde brengen.”

Gezamenlijk lukte het om uit hun eigen vrienden kring 30 investeerders in te laten stappen. De grootste aandeelhouders kwamen in de raad van inspiratie. Daarnaast werd een marketing counsel opgericht met jonge professionals van grote multinationals. Zij kregen ook aandelen voor hun inspanningen. Alle investeerders ontvingen vervolgens dividend in de vorm van voortreffelijke koffie. “We moesten ontzettend slim zijn, want we hadden geen geld voor marketing en communicatie.”

Toen de organisatie stond, kon de droom pas echt beginnen: met een single finca koffie het model van de koffiehandel op zijn kop zetten. De ondernemers wilden dat consumenten een directe relatie kregen met een finca, net als wijnliefhebbers dat hebben met een ‘chateau’.

De lekkerste, volgens Pierre Wind
Wat meehielp, was dat Medellin Secret de eerste prijs won bij een smaaktest in Nieuwe Revue van Pierre Wind, met een 9 als cijfer.

Tegenwoordig wordt Medellin Secret op speciale plekken geschonken zoals in het Stedelijk Museum en ligt de koffie in het schap bij vele onafhankelijke koffiespeciaalzaken en supermarktketen Marqt. Bovendien kan het eenvoudig besteld worden op de eigen website. Toch heeft het bedrijf niet de ambitie om persé groot te worden, het wil juist een merk met fans zijn, voor smaakliefhebbers.

“Centraal staat voor ons de smaakbeleving, net als bij goede wijn. Bovendien willen we een eerlijke prijs voor de boeren. Die krijgen bij ons vanwege hun kwaliteit en manier van werken een veel hogere vergoeding dan de wereldmarktprijs.”

“Heb je genoeg?”, vraagt Noorduijn aan het einde van ons gesprek. Als ik knik, springt hij op en loopt naar de bar van het restaurant. “Kennen jullie Medellin Secret?” vraagt hij het personeel. “We sturen jullie wel een grote zak om te proberen. Wedden dat mensen die lekkerder vinden dan wat jullie nu hebben?”

Wil je Medellin Secret zelf wel eens proberen?

Bestel met 25% korting

Foto: Medellin Secret

Foto: Medellin Secret

De voortreffelijke smaak van Medellin Secret maakt dat koffiedrinkers die het eenmaal geprobeerd hebben niet anders meer willen. Probeer het zelf en bestel nu op de website www.medellinsecret.nl met de speciale kortingscoupon. Als je de couponcode HETKANWEL gebruikt bij het afrekenen, ontvang je als hetkanWeller 25% korting. Je kunt cups, bonen en gemalen koffie bestellen.

Gratis proeverij in Den Haag
Of wil je het eerst zelf testen en kijken of je net zo enthousiast bent als top-kok Pierre Wind? Speciaal voor hetkanWellers organiseert MedellinSecret een gratis proefsessie op 13 december in de Medellin Secret-winkel, Fahrenheitstraat 499 in Den Haag. Kom je ook? Meld je nu aan. Stuur een email naar info@medellinsecret.nl.

Medellín Secret Finca La Luisa Colombia is Rain Forest en Utz gecertificeerd.