Ken je dat? Je zit ’s ochtends vroeg op de fiets en denkt: dit was het moment, ik had voor het eerst dit jaar mijn handschoenen aan moeten doen. Het is winter, of in ieder geval voelt het zo. Je handen zijn rood van de kou en je mist een sjaal om je nek. Met deze lifehacks worden de wintermaanden een stukje makkelijker én warmer.

Nooit meer koude voeten
Ze zeggen weleens: zolang je koude voeten hebt, krijg je het niet meer warm. Waar of niet waar: je kunt koude klompjes voorkomen. Knip uit een wollen kleed twee zooltjes en doe deze in je schoenen. Resultaat: je kunt eindeloos banjeren in de sneeuw zonder ijzige tenen.

Nooit meer vloeken tegen de nog te krabben voorruit
Wat zou het heerlijk zijn als je elke werkdag 5 minuten langer kan blijven liggen, omdat je de ruit niet hoeft te krabben. Raad eens: het kan! Meng drie delen azijn en één deel water bij elkaar en smeer daarmee de voorruit in. Dan kun jij de volgende ochtend nog een keertje extra omdraaien.

Ga tocht te lijf
Niets vervelender dan kou in huis. Wat denk je van een fris windje onder de deur door? Brrrr. Dat kun je gemakkelijk oplossen door pijpisolatie onder je deur te plaatsen. Daar word je een stuk warmer van.

Wat moet je zonder bubbeltjesplastic
Ramen met enkelglas kunnen ook zorgen voor tocht, maar bubbeltjesplastic biedt een uitkomst. Spray het raam nat met water en plak het plastic met de bubbeltjeskant tegen het raam. Het bespaart energiekosten en je zit niet langer rillend op de bank.

Waar een oude sok goed voor is…
In het kader van hergebruik: heb je een sok met een gaatje of ben je uitgekeken op je sokken? Schuif ze om de ruitenwissers van je auto. Het ziet er misschien gek uit, maar jij bent wél mooi de enige in de straat zonder bevroren ruitenwissers.

Lekker laten druipen
Je kent het wel: je hebt een stuk gewandeld door de sneeuw of regen en bij binnenkomst doe je gauw je laarzen uit. Een halfuur later zie je een plasje water liggen in de gang. Ai, niet goed voor de vloer. Oplossing? Maak je eigen afdruiprek. Je hebt een dienblad nodig van blik en een stapel stenen. Zet daar in het vervolg je laarzen op en voorkom de volgende keer een natte vloer.

Dikke gordijnen zijn van levensbelang
Gordijnen kunnen je helpen jouw huis te isoleren. Heb je dunne gordijntjes? Niet getreurd! Bevestig een douchegordijn of zelfs een fleecedeken aan je al hangende gordijn en de kou blijft voorgoed buiten.

Nooit meer glijpartijen in de tuin
Stel: het heeft gesneeuwd. Wie niet uit wil glijden, veegt de sneeuw zo goed mogelijk weg en maakt een pad. Eén probleempje: de volgende dag is dat dunne laagje sneeuw dat er nog lag gewoon weer bevroren. Hartstikke glad dus. Om een bevroren ijslaag in de tuin te voorkomen kun je een mengsel maken van 1 theelepel afwasmiddel, 1 eetlepel alcohol en ½-1 liter water. Gooi dit over het gecreëerde pad en jij maakt geen uitglijder meer.

Te laat op je werk? Een bevroren fietsslot is geen excuus meer
Sta jij ook soms stiekem te vloeken als je erachter komt dat je fietsslot is bevroren? Met dit trucje is die irritatie van korte duur. Maak je sleutel warm met een aansteker óf smeer ‘m in met spierbalsem. Binnen een half minuutje spring je op de fiets naar je werk, en ben je op tijd.

Altijd handig: een extra setje wanten
Ik weet zeker dat veel mensen dagelijks in blinde paniek op zoek zijn naar hun warme handschoenen. Voor diegenen is het slim om zelf een extra setje wanten te maken. Gebruik daarvoor een oude trui. Knip daar vier stukken uit (let op de duim!) en naai deze in twee paren aan elkaar. Voila!

Bron: zelfmaakideetjes.nl