Bron: De Watermaker

Bron: De Watermaker

In Nederland is er aan regenwater geen gebrek. Maar hoe kan je al dat regenwater omzetten in drinkwater? Wij zochten het uit voor Voor de Wereld van Morgen.

Als er iets is waar Nederlanders graag een praatje over maken is dat het weer. We klagen vooral graag over een nat weersverschijnsel: regen. Volgens de KNMI valt er jaarlijks zo’n 800 mm neerslag en zal dat in de toekomst alleen maar meer worden. Natuurlijk is die regen ook ergens goed voor, maar een groot gedeelte verdwijnt helaas onbenut de put in. Onze afvoer kan die grote waterstroom niet aan, waardoor vuil water en schoon grondwater met elkaar vermengd worden en grote investeringen nodig zijn om het waternet schoon te houden.“Dat is de druppel” zegt Jorrit Noordhuizen, architect bij NOHNIK, en één van de bedenkers van De Watermaker. “Waarom zouden we niet zorgvuldiger met dit water omgaan door er bijvoorbeeld drinkbaar water van te maken?”

In 2040 ernstig watertekort

Volgens onderzoekers van het Deense Aarhus Universiteit dreigt er over 25 jaar een ernstig tekort aan drinkwater als we niet zuiniger met ons water omgaan. Naast het zorgvuldiger omgaan met water, moeten we ook kijken naar nieuwe oplossingen. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als we luisteren naar jonge makers en regenwater gaan benutten?

Volgens Jorrit Noordhuizen kan er met één middelgroot dak al een hoop drinkbaar water geproduceerd worden: “ Op 500 vierkante meter kan al zo’n 5.000 liter water worden omgezet tot drinkbaar water. Dat zijn maar liefst 10.000 flesjes water van 50 cl per 24 uur.” Het valt wellicht op dat hij de term ‘drinkbaar water’ gebruikt in plaats van ‘drinkwater.’

“We noemen het drinkbaar water omdat er aan drinkwater een hele wetgeving verbonden zit.” Verklaart Jorrit. “ De kwaliteit van ons drinkbaar water zit waarschijnlijk nét iets onder die norm, maar je kunt het zeker drinken. Natuurlijk hebben mensen wel vooroordelen over verpakt water, maar die ruimen we graag uit de weg.”

En hoe denkt Jorrit Noordhuizen het regenwater om te zetten in drinkwater? Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.