Beeld: still Youtube

Beeld: still Youtube

Afvalloos leven lijkt een illusie maar Evelien Matthijsen bewees met haar gezin dat het heel goed mogelijk is. In het hele jaar 2014 produceerde zij slechts één afvalzak. Ze kocht geen nutteloze verpakkingen, verspilde niets en probeerde zoveel mogelijk te recyclen.

Toen wij hierover onlangs berichtten, werden we door Pieter Reus via Twitter geattedendeerd op een ander initiatief: Soerendonk Afvalloos. Al in 2011 gingen 50 gezinnen in het dorp Soerendonk, gemeente Cranendonck, de uitdaging aan om te leven zonder grijze afvalbak.

Binnen een half jaar nam de gemiddelde hoeveelheid restafval van de gezinnen in het ‘leukste gat van Nederland’ af van 170 naar 7 kilo per inwoner. Een reductie die eigenlijk voor onmogelijk werd gehouden, en in veel steden nog steeds als onhaalbaar wordt beschouwd. Maar het kan wel, dat blijkt uit dit experiment waarover ook een filmpje is gemaakt dat je hieronder kunt zien.

Ik wist niet dat ik zoveel rookte

Aan het woord komen twee deelnemers en Pieter Reus zelf, van de SRE Milieudienst. “We hadden de luxe om drie maal in de week het spul voor aan de weg te zetten en dan werd het door de gemeente opgehaald. Dat is echt de enige reden dat ik heb meegedaan. Ik ben de grootste weggooier van heel Nederland”, zegt Annemie van Tulden. “Ik had 1000% niet gedacht dat ik zoveel minder restafval zou produceren, en ik wist ook niet dat ik zoveel rookte. Want in het restafval gingen alleen nog peuken.”

“Iedereen zei dat we de grijze container niet konden missen, en dat dacht ik ook. Maar het geeft me een ontzettend goed gevoel dat het lukte. Ik heb hem in de hele proef geen één keer gemist.”

Volgens Pieter Reus zijn dankzij dit experiment de 41.500 inwoners van Horst aan de Maas koplopers in afvalscheiding. Sinds 2012 produceren zij per inwoner slecht 23 kilo restafval per jaar. Een knappe prestatie, want de gemiddelde Nederlander zorgt jaarlijks voor het tienvoudige.