Bron: Gouden Windei, foodwatch

Bron: Gouden Windei, foodwatch

De jaarlijkse verkiezing voor het meest misleidende product is weer begonnen. Er zijn zeven kanshebbers: Appelsientje halfzoet, Liga melk-aardbei, Albert Heijn cranberries en mini roomboter amandelstaaf, Plus light pindakaas, Rude Health amandeldrink en Aldi pasta met truffel. De light pindakaas van supermarkt Plus is weliswaar 30% minder vet, maar deze light-versie bevat wel 451% meer suikers, omdat een deel van de pinda’s is vervangen door pure glucosestroop. De pasta met truffel bij de Aldi is ook op een eigen manier ‘sjiek’: het bevat welgeteld 0,0006% truffel in de vulling.

foodwatch ontvangt vrijwel dagelijks klachten van teleurgestelde consumenten die zich misleid voelen in de supermarkt. Zo zijn onder andere via het meldpunt misleiding de afgelopen drie maanden al ongeveer 100 meldingen binnengekomen. Zelf doet foodwatch ook al jarenlang onderzoek naar de waarheid achter claims op voedselverpakkingen. Aan de hand van dit onderzoek en de ontvangen klachten, werden dit jaar zeven kandidaten geselecteerd die het volgens de waakhond echt te bont hebben gemaakt. De winnaar wordt in week 1 van 2016 bekend gemaakt.

De zeven genomineerden van 2015 zijn:

– Plus pindakaas light: Light pindakaas met 30% minder vet: het lijkt dé oplossing voor pindakaasliefhebbers met een gewichtsprobleem. Maar niet heus. De lightvariant van supermarkt Plus bevat 451% meer suikers!

– Aldi pasta met truffel: truffel is een heel duur ingrediënt, maar Aldi’s pasta met truffel moet natuurlijk wel goedkoop blijven. En dus krijg je in zo’n pakje ‘Mama Mancini’ 0,0006% truffel.

– Albert Heijn cranberries: over de cranberries heeft AH een dikke laag ananassiroop gegoten. Zo houd je 68% suikers over en 30% cranberries. Dat is geen superfood, maar fastfood!

– Appelsientje halfzoet: Appelsientje Halfzoet is ‘minder zoet’. Daar betaal je dan wel iets meer voor, maar dan hebben ze de appelsap ook echt voor jou met water verdund…

– Rude Health biologische almond drink: dit bevat 1% amandelen, ofwel pakweg 2 nootjes per glas (200ml).

– AH mini roomboter amandelstaaf: als je de kartonnen verpakking van deze roomboter amandelstaaf openmaakt, blijkt dat bijna de helft van de inhoud letterlijk ‘gebakken lucht’ is.

– Liga melk-aardbei: de melk-aardbeienkoek bevat welgeteld 0,03% aardbeienpoeder en 667x meer suikers. Dat wordt stuiteren van de suiker…