Boyan Slat kennen we allemaal. Hij bedacht een V-vormige installatie waarmee plastic uit de zee kan worden opgevangen. Maar dat kan ook op een kleinschalige manier, moet dit Spaanse duo gedacht hebben toen zij de Seabin ontwikkelden.

De twee jongens hebben een drijvende prullenbak ontworpen dat afval, olie en wasmiddelen in havens of meren opvangt. De Seabin ligt aan de oppervlakte van het water en zuigt al het afval in de prullenbak. De prullenbak staat in verbinding met een waterpomp op de kant. Het water dat meegezogen wordt gaat via de pomp weer terug de haven (of het meer) in. In de pomp wordt olie en water van elkaar gescheiden, dus alleen het schone water gaat terug.

Al het gevangen afval blijft in de zogenaamde “catch bag” zitten. Als de bak bijna vol is, wordt hij vervangen door een nieuwe zak. Als de zak helemaal vol zit, werkt de Seabin nog steeds. Het afval blijft om de prullenbak heen drijven door de zuigende kracht.

Meer informatie kun je vinden op de website van The Seabin Project.

Bekijk het filmpje om te zien hoe de prullenbak werkt: